Azijska dijeta brzo skida svaki suvišni kilogram

Žene iz Azije gotovo da nemaju celulit, a i teško da ćete ikad videti gojaznu Kineskinju. To je zbog zdrave i raznovrsne ishrane, iz koje su gotovo u potpunosti izbačene štetne zasićene masti koje su, uz šećer, glavni uzrok nakupljanja celulita, ali i kilograma.

Veruje se da su Azijati vitki zahvaljujući filozofiji ishrane kojoj su privrženi, a to podrazumeva razvrstavanje hrane na više manjih tanjira ili činija, koje nikada nisu napunjene do vrha. Doktor Kolin Kempbel napisao je rad The China Study u kome je azijski način ishrane pretočio u plan za mršavljenje. Tako je nastala Azijska dijeta.

Glavna namirnica na meniju Azijatkinja je pirinač, a tu su i voće i povrće. Pirinač povremeno možete da zamenite nečim drugim: kukuruzom, integralnim hlebom ili rezancima od integralnog brašna, pišu Novosti.

Svakodnevno jedite i šargarepu, salatu, spanać, blitvu, kelj, beli i crni luk, bilo sveže ili kuvane i začinjene sirćetom ili uljem. Takođe, svakodnevno možete da jedete i orašaste plodove, ribu, soju, svež sir i jogurt.

Jednom nedeljno dozvoljeno je jesti: meso peradi, jaja i slatkiše. Ipak, umesto slatkiša bolje je pojesti voće ili sveži sir sa medom i orasima ili, na primer, tamnu čokoladu sa 75 odsto kakaoa.

Samo jednom mesečno možete sebi da priuštite crveno meso. Preporuka je da što ređe jedete teletinu, junetinu, a naročito svinjetinu. Dozvoljene namirnice, a njihov spisak je poduži, možete da jedete u količinama koje zadovoljavaju apetit.

Obroci u jelovniku nisu precizno određeni, što može dovesti u zabunu one koji nisu upoznati sa azijskom kuhinjom, odnosno namirnicama koje Azijati uglavnom koriste.

Jelovnik možete menjati, ali vodite računa o kalorijskim vrednostima obroka. Ovo je primer za samo jedan dan dijete, po kome možete praviti plan za ostale dane.

Azijskom dijetom, tvrdi dr Kolin Kempbel, izgubićete tri kilograma za 10 dana.

Predlog jelovnika

Doručak: Kuvani proso u obranom mleku i šolja zelenog nezaslađenog čaja sa limunom.

Užina: Seckano voće u niskokaloričnom jogurtu. Alternativno rešenje je pomorandža ili grejpfrut i zeleni čaj.

Ručak: Integralni pirinač sa barenim povrćem i prelivom od paradajza. Druga opcija je pečeni krompir i piletina koju ćete začiniti limunom i sirćetom.

Užina: Šolja obranog mleka, čaj od kamilice ili zeleni čaj. Za one koji ne mogu da suzdrže glad savetuje se još jedna pomorandža ili grejpfrut.

Večera: Piletina iseckana na sitne kockaste komade, uz brokoli ili drugo zeleno povrće. Piletinu pripremiti na malo ulja i začiniti sa limunom i malo vegete.

Večera br. 2. (važi za one koji odlaze kasno na spavanje): Šolja mleka ili čaja.