Bakterije iz vlažnog kupaćeg kostima izazivaju urinarne infekcije

Konačno je poznato zašto su urinarne infekcije češće leti nego zimi. Iako je toplno stalno kupanje na gradskim kupalištima i moru mogu izazvati neke od najupornijih bakterija koje je teško izlečiti.

Kupanje u bazenima i vodama koje nisu proverene kao i digotrajno nošenje kupaćih kostima, ali i oskudno oblačenje u klimatizovanim prostorima, pogoduju razmnožavanju klica u urinarnom traktu. To su razlozi zašto su irinarne infekcije česte tokom leta.

Ešerihija koli je uzročnik gotovo svih infekcija mokraćnih kanala, najčešće kod žena. Tegobe koje žene imaju kada ih zapati ova ozloglašena bakterija su učestalo i bolno mokrenje, zamućen ili sukrvičav urin i bolovi u donjem delu stomaka i krstima. Razlog zašto se ova bakterija češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca je to što nežniji pol ima kraći put kojim bakterija treba da stigen do mokraće bešike, a predisponirajući faktor je seksualni odnos.

Sve bakterije koje napadaju urinarni trakt se normalno nalaze u debelemo crevu ili vagini. Njihov broj se prilikom pada imuniteta i drugih nepogodih uzroka povećava i prenosi na otvor uretre što dovodi do infekcije. Bakterije koje su dospele do bešike se u normalnim okolnostima izbacuju iz organizma tokom mokrenja.

Kod nekih žena sluznica je podložna za vezivanje bakterija, a loše navike poput dugotrajnog nošenja mokrog kupaćeg kostima mogu proizvesti nagomilavanje bakterija koje izazivaju infekcije. Takođe, lagano oblačenje u veoma klimatizovanim prostorijama i nagla promena temperature slabi imunitet organizma što je još pogodine ja nastanak bolesti i infekcija.

Ukoliko su simptomi infekcije izraženi i praćeni povišenom telesnom temperaturom sa terapijom se mora početi odmah. Zato urolog u KBC „Zvezdara” Đorđe Aleksić preporučuje antibiotike širokog spektra dejstva, koji pokrivaju urinarna oboljenja. Jednostavnije infekcije mokraćnih puteva leče se urinoantisepticima, a terapija kod nekih žena deluje od tri do pet dana, a ukoliko je inekcija uhvatila i gornje mokraćne puteve od 10 do 14 dana.

Kada je infekcija stigla do bubrega i izaziva povišenu temperaturu terapija je tada komplikovanijai duža. Smirenija upala koja nije do kraja izlečena može se ponavljati, pa se preporučuje uzimanje uroseptika u dužem vremenskom periodu, obavezno uveče.