BAKTERIJE U MOKRAĆI: Kako nastaju, kako se leče i šta je sve POTREBNO DA ZNATE o njima

Bakterijske infekcije kod ljudi su najzastupljenije kada govorimo o infekcijama urinarnog trakta. Uz ovu informaciju, ono što je činjenica, jeste da urinarne infekcije najčešće „napadaju“ žene i to u mlađem dobu, nego muškarce, usled prirode mokraćne cevi koja je kratka i prava pa bakterije u mokraći mogu brže i lakše da dospeju. Kod muškaraca starijih od 50 godina su već češća pojava.

Laboratorija
Sxc.hu/Daino_16

Kod trudnica i starijih muškaraaca se najčešće javljaju asimptomatske infekcije ovog karaktera. Bakterije u mokraći koje stvaraju infekciju su najčešće Ešerihija koli, a za njom onda dolaze i Enterobakterija, Proteus, Klebsijela. Sve ove bakterije čine deo crevne flore u normalnim, tj. regularnim uslovima. Međutim, kada dođe do naglog razmnožavanja bakterije i njenog uvećanja iznad granica normale, onda dospevaju do mokraćnih puteva i izazivaju pojavu infekcije.

Simptomi pojave bakterije u mokraći

Kada se nađu bakterije u mokraći onda dolazi do pojave različitih simptoma koji ukazuju na promenu koja se dešava i na nastajanje urinarne infekcije. Najčešći simptomi jesu često, nekada i prečesto mokrenje, kao uopšte i sam nagon za mokrenjem. Počinje da se javlja potreba za mokrenjem u toku noći, koja inače ne postoji. Uz ovo se jdavljaju često bolovi u donjem delu leđa, dok je mokrenje praćeno peckanjem i nekada nemogućnošću mokrenja.

Već i po samom izgledu urina možete shvatiti da imate bakterije u mokraći. Boja urina postaje zamućena i tamno žuta, kod nekih infekcija može da se dogodi da se javljaju i tragovi krvi, a sve ovo prati i jak, neuobičajen miris urina.

Kako se potvrđuje bakterijska infekcija u mokraći?

Za samu laboratorijsku analizu daje se prvi, jutarnji, ali srednji mlaz, ne početni. Ono što se radi jeste analiza urina sa sedimentom i urinokultura.

Da bi se ustanovilo prisustvo bakterije u mokraći potrebno je da u njemu bude prisutno više od 10 leukocita, više od 5 eritrocita i dosta bakterija. Kada se na nalazu označi „dosta“ kao prisustvo bakterija to znači da u 1ml urina ima više od  100 000 bakterija, jer se sve do te brojke smatra kontaminacijom, a ne infekcijom.

Bakterije u mokraći tokom trudnoće

Drugo stanje je pogodno za razvoj urinarnih infekcija, budući da progesteron utiče na opuštanje mokraćnih puteva, a kako plod raste tako pritiska bešiku i mokraćne kanale, što može da doprinese bržem razvoju bakterija. Pored toga, čest je slučaj, kako smo već i napomenuli, da trudnice imaju asimptomatsku urinarnu infekciju, zbog čega se redovno kontroliše urin i vrše analize.

Tokom prva tri i tokom poslednja tri meseca trudnoće, trudnice imaju potrebu za mokrenjem više nego inače, međutim, kada je mokrenje praćeno peckanjem, zamućenom bojom urina ili tragovima krvi, onda je obavezno javljanje ginekologu i davanje urina na analize, kako bi se utvrdilo postojanje bakterije u mokraći.

Bakterije u mokraći tokom trudnoće mogu da izazovu brojne komplikacije, poput oštećenja bubrega, ploda, mogu čak da dovedu i do prevremenog porođaja, zbog čega je lečenje infekcije potrebno što brže sprovesti.

Bakterije u mokraći u dečijem uzrastu

Da li ste znali da su urinarne infekcije kod dece na drugom mesto, odmah nakon infekcija respiratornog trakta? Kao i kod odraslih, tako je i u dečijem uzročniku najredovniji uzročnik Ešerihija koli. Ono što roditelje često buni, posebno kod dece ispod pet godina jeste kada da posumnjaju na to da problem stvaraju bakterije u mokraći.

Kod dece do druge godine, što u suštini obuhvata novorođenčad i bebe, do perioda ranog detinjstva, na bakterije u mokraći treba pomisliti kad god je dete febrilno, odbija da jede, kada je razdražljivo, bez apetita. Tada je obavezno dati urin na analizu. Kod dece od druge do pete godine bakterije u mokraći se mogu najpre prepoznati po pojavi dijareje i povraćanja, kao i ako urin promeni boju i miris, dok se kod dece starije od pet godina javljaju simptomi koji su svojstveni i odraslima, a to su često mokrenje, peckanje pri mokrenju, bolovi, promena izgleda i mirisa urina.

Lečenje bakterija u mokraći

Bakterije u mokraći izazivaju infekciju, pa kao i sve druge infekcije lečenje se sprovodi uz pomoć antibiotika. Pri prvom pregledu dobija se uglavnom antibiotik širokog spektra delovanja, kako bi se infekcija držala pod kontrolom, a onda se antibiotik menja prema antibiogramu na osnovu dobijenih rezultata. Naravno, uz lekove prepisane od strane lekara postoje i prirodni lekovi za njihovo lečenje o kojima se možete uvek konsultovati sa lekarima, budući da redovno glavnoj terapiji pridodaju još neki prirodni lek kako bi se infekcija što pre suzbila.