Beba opasna po zdravlje majke: Svaki kontak ostavlja ozbiljne posledice (FOTO)

Britanka Fiona Hoker se tokom trudnoće borila s retkom bolešću zbog koje je bila "alergična" na svoju bebu. Ipak, dobra vest je da se i beba i majka sada osećaju mnogo bolje.

Trudnica
Pixabay.com

Majka je u aprilu prošle godine, kada je bila u sedmom mesecu trudnoće, primetila osip na stomaku. Lekar joj je prepisao određenu kremu, ali se osip ubrzo pretvorio u plikove.

Lekari su joj zatim dijagnostikovali retku autoimunu bolest u trudnoći, koja se zove pemphigoid gestationis (PG). Ona pogađa jednu od 50 hiljada žena. Reakcija na gen njenog sina je uzrokovala da njen imunološki sistem “napadne” njenu kožu.

Dermatolozi su joj zatim propisali dozu oralnih steroida i uzimala ih je narednih šest meseci.

– Još uvek ponekad osetim svrab, pa koristim kremu na bazi steroida. Moje telo je još uvek u procesu oporavka – kazala je Hoker za magazin Independent.

Ovo stanje bi se verovatno pojavilo i u narednim trudnoćama, pa su zbog toga Hoker i njen suprug Voren su odlučili da neće imati još dece.

– Istraživanje je pokazalo da će se osip vratiti u budućim trudnoćama i da će biti mnogo bolniji. Mislim da ne bih ponovo mogla proći kroz sve ovo – priznala je.

Iako se osip gotovo povukao, “pogoršavaju” ga određeni hormoni i on u manjoj meri ponovo izbije svaki put kada dobije menstruaciju.

– Možda ću zauvek imati neke simptome, ali oni neće biti toliko ozbiljni – zaključila je Hooker.