Kako bi se zaštitili od krpelja i bolesti koje zaraženi krpelji prenose, mnogi biraju prirodna rešenja za zaštitu - ponekad je dovoljno da pojedete malo belog luka pre nego što izađete u prirodu.

 

Beli luk je jedan od najboljih rešenja. Dovoljno je da pojedete malo belog luka pre nego što odete u prirodu jer beli luk krpelji nikako “ne vole”. Ako imate psa, takođe mu možete u hranu staviti malo belog luka i tako zaštititi i svoje najdraže četvoronožne ljubimce od ovih napasnika.

Ako vam beli luk nikako nije po volji, ovo su ostali prirodni sastojci koje možete da upotrebite:

Eterično ulje čajevca

Ulje čajevca je jedno od najpoznatijih prirodnih ulja koje se koristi za zaštitu od insekata, dezinfekciju i zaštitu kože od virusa i bakterija. Pomešajte ga sa malo vode i nanesite na kožu.

 

Ulje nima

Zbog svog bogatog nutritivnog sastava i snažnog protivupalnog, antivirusnog i antiparazitnog delovanja štiti od krpelja, a deluje i kao tretman za kožne infekcije i dezinfekciju rana. Nakapajte nekoliko kapi ulja na kožu, utrljajte i dobićete domaći repelent protiv krpelja.

List oraha, karanfilić i medicinski alkohol

U čistu, veću teglu dodajte pola litre medicinskog alkohola, pet do šest svežih listova oraha i 100 g karanfilića. Pustite da mešavina odstoji četiri dana, uz povremeno mešanje. Nakon toga izvadite listove i karanfiliće i dodajte po želji nekoliko kapi eteričnog ulja (najbolje ulje lavande koje prirodno tera komarce). Mešavinom ulja namažite kožu.loading...