Beli luk vam je proklijao? Ni slučajno nemojte da ga bacite!

Verovatno vam se dogodilo da beli luk proklija pre nego što ga upotrebite, ali to ne znači da treba da ga bacite.

Beli luk koji je pustio klice nakon pet dana ima znatno viši nivo antioksidanata nego sveži luk, zaključak je nove studije objavljene u listu „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

To vam možda zvuči čudno, ali ima više smisla ako se u obzir uzme trenutni trend gde sve veći broj prehrambenih firmi i restorana nudi proklijala zrna, orašaste plodove, mahunarke jer taj proces zapravo poboljšava sastav hranjivih materija. S ovom novom studijom, jasno je da se isto odnosi i na beli luk

– Biljke su vrlo osetljive na napad bakterija, virusa i insekata tokom klijanja – kaže autor studije dr Jong-Sand Kim.

– To uzrokuje da proizvode hemikalije pod nazivom fitoaleksini kako bi se obranile. Većina njih je toksična za mikroorganizme i insekte, ali korisna za ljudsko zdravlje – kaže doktor.

Proklijali ili ne, beli luk je uvek dobar izbor. U obe varijante ima zdrava jedinjenja koji sadrže sumpor, poput alicina, za koji studije pokazuju da usporavaju aterosklerozu, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od nekih vrsta raka.