Beli zubi: Pet koraka do savršenog osmeha

Ukoliko želite čuveni 'holivudski osmeh' kojim ćete pleniti pažnju upotrebite ove savete i pokažite zube u punom sjaju.

Evo pet saveta koji će vam pomoći da imate predivan i zdrav osmeh.

1. Pravilno pranje zuba

Grubim četkanjem ili pretvrdom četkicom možete oštetiti zubnu gleđ zbog čega oni  vremenom postaju žuti i osetljivi. Evo kako da im vratite belinu i sjaj – koristite četkicu s mekanom glavom jer će vam tvrde četkice oštetiti gleđ i desni. Posvetite zubima dovoljno vremena – lagano ih četkajte 3 – 5 minuta, posle svakog obroka.

2. Koristite paste za izbeljivanje

Na tržištu postoje brojne paste za izbeljivanje zuba, a najbolje su one koje u sebi sadrže kombinaciju sode bikarbone i kalcijum peroksida. Već nakon nedelju dana korišćenja primetićete promene. A ukoliko vam blistavi osmeh treba za večeras, postoje i neke instant paste za izbeljivanje koje deluju momentalno jer su u obliku trakica koje se zalepe za površinu zuba i tako privremeno prikriju žute naslage na vašim zubima.

3. Soda bikarbona i limun

Pospite malo sode na četkicu i na to dodajte kap limunovog soka. Ovaj recept koristite jednom nedeljno. Ovim ćete izbeliti zube za par nijansi, ali ne preterujte.

4. Izbjegavajte hranu i piće koji ostavljaju mrlje

Sve namirnice tamnije boje poput sokova, vina, čajeva i hrane mogu ostaviti tragove na vašim zubima. Izbegavajte tamnije i ‘lepljive’ namirnice koje lako prijanjaju na vaše zube.

5. Premazivanje vazelinom

Ovo će vam pomalo biti čudno, ali holivudske zvezde koriste ovaj trik da svoj osmeh zaštite od neprijatnih mrlja. Nanesite tanak sloj vazelina na njih i tako sprečite da vam se na zubima stvore mrlje od vina, obojene hrane i uvek neprijatnog traga karmina na zubima.