BERE SE NA DANAŠNJI DAN: Biljka VIDAC leči mnoge bolesti, ali neki ljudi NE SMEJU DA JE KORISTE

vidac
Wikipedia

Vidac, koji je u narodu poznat i kao vidovica ili vidova trava, po narodnom verovanju pomaže neudatima da brzo nađu muža, ali je delotvorna za mnoge bolesti.

 

U narodu ga još nazivaju i “oči Majke Božje” te “vidovica“ jer je višegodišnjoj tradicijom potvrđeno da je idealan prirodni lek kod bolesti očiju.

Iako je najpoznatiji u lečenju bolesti oka, ova vidova trava, vidovica ili vidac pomaže i kod respiratornih problema, kao što su bronhitis i grip a takođe i ublažava bolove u želucu i smanjuje probavne smetnje.

Vidac je i danas dostupan i delotvoran lek svima onima koji muku muče s vidom i bolestima očiju, bez obzira je li reč o starosti, infekcijama ili drugom uzroku.

Smiruje upale oka, potiče zaceljivanje, deluje protiv virusa i bakterija u oku, ublažava osećaj suvoće i bolova u očima. Delotvoran je kod pritiska u oku i umora očiju.

Pola čajne kašičice suve biljke zajedno sa kašičicom suhe kamilice prelijte sa malo kipuće vode, tek toliko da navlažite biljke i ostavite da odstoji 1-2 minuta. Tako natopljenim biljkama oblažite oči.

Od mlakog čaja možete napraviti i obloge. Ostavite ih na očima oko 5 minuta, dok ne primetite da se obloga osušio.

Vidac ne smeju da uzimaju osobe s komplikacijama žuči, jetre, akutnog čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Trudnice za vreme trudnoće i za vreme dojenja ne smeju da koriste ovu biljku.

Vidac sadrži eterično ulje, alkaloide, flvonoide (kvercetin, apigenin-glikozide, galotanine), iridoidglikozide (aukubin, katalpol, eufrozid, iksorozid i dr.), zatim lignine, fenilpropanglikozide, minerale, beta karoten, vitamine B, C, E, D, ali sadrži i otrovne suptance (rinantin). Zbog toga se savetuje oprez prilikom konzumiranja ove biljke.