BEZ GLADOVANJA I VEŽBANJA: Primenjujte ova TRI SAVETA i smršaćete čas posla

Sporije unošenje hrane je ključ gubitka kilograma, navodi se u novoj studiji. U žurnalu "BMJ Open" objavljeno je istraživanje čiji rezultati pokazuju da su ljudi koji su jeli sporije imali 42 posto manje šanse da budu gojazni, a ljudi koji su jeli "normalnom" brzinom 29 posto. U poređenju s onima koji su brzo gutali hranu, "sporojedači" su imali i uži struk za 0,21 -0,41 centimetar. Ipak, malo ljudi voli da jede sporo

Stomak Mršavljenje
Pixabay.com

Obrok bi trebalo da traje pola sata do jedan sat, pa kada se uhvatite u brzinskom i stresnom jelu, prisetite se dobrobiti od usporavanja. Zaista ćete početi da osećate različite ukuse i teksture.

Ako jedete sporije, obroci će vam postati iskustven doživljaj, a ne prejedanje. Prema hrani se ponašajte kao prema prirodi. Pokušajte da cenite boje, ukuse, arome…, a time smanjujete i rizike od prejedanja. Treba otprilike 20 minuta da bi signal sitosti stigao do mozga. Usporavajući unos hrane, mozak će na vreme shvatiti da je telo sito.

Prebrzo konzumiranje hrane može uzrokovati probleme s varenjem, bolove u želucu, glavobolje i druge zdravstvene probleme. Na obroke gledajte kao na aktivnosti u kojima ćete se opustiti i uživati bez razmišljanja o problemima. Jedna kineska poslovica kaže: “Što manje jedete, više uživate u ukusu; što više jedete, manje ćete uživati”. S tim u vezi, donosimo vam i nekoliko saveta kako da se usporite dok jedete.