Obrok bi trebalo da traje pola sata do jedan sat, pa kada se uhvatite u brzinskom i stresnom jelu, prisetite se dobrobiti od usporavanja. Zaista ćete početi da osećate različite ukuse i teksture.
Ako jedete sporije, obroci će vam postati iskustven doživljaj, a ne prejedanje. Prema hrani se ponašajte kao prema prirodi. Pokušajte da cenite boje, ukuse, arome…, a time smanjujete i rizike od prejedanja. Treba otprilike 20 minuta da bi signal sitosti stigao do mozga. Usporavajući unos hrane, mozak će na vreme shvatiti da je telo sito.
Prebrzo konzumiranje hrane može uzrokovati probleme s varenjem, bolove u želucu, glavobolje i druge zdravstvene probleme. Na obroke gledajte kao na aktivnosti u kojima ćete se opustiti i uživati bez razmišljanja o problemima. Jedna kineska poslovica kaže: “Što manje jedete, više uživate u ukusu; što više jedete, manje ćete uživati”. S tim u vezi, donosimo vam i nekoliko saveta kako da se usporite dok jedete.