Muškarci kojima je dijagnostifikovan rak prostate imaju malo verovatnoće da mu podlegnu u narednih 10 godina, bez obzira na to da li su podvrgnuti operaciji ili radioterapiji, pokazala je studija objavljena danas u SAD.

 

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.643 pacijenta starih izmedju 50 i 69 godina, a rezultati su objavljeni u najnovijem broju časopisa “Medicinski žurnal Nove Engleske”.

Ispitani pacijenti podvrgnuti su hirurškoj intervenciji otklanjanja tumora, radioterapiji i aktivnom nadzoru, odnosno redovnim odlascima u bolnicu radi biopsije i testa PSA (Prostata specifiči antigen), kojim se utvrđuje stadijum napredovanja bolesti.

Posle 10 godina od otkrivanja tumora umrlo je 17 pacijenata, od čega njih osam iz grupe pod aktivnim nadzorom, pet ispitanika podvrgnutih operaciji i četiri iz grupe koja se lečila radioterapijom.

Pacijenti pod aktivnim nadzorom imali su veći rizik od metastaziranja tumora, ali je stepen njihove smrtnosti bio samo neznatno veći od smrtnosti izazvane drugim vrstama tumora ili bilo kojim drugim faktorom, navodi se u studiji.

“Aktivni nadzor raka prostate ne predstavlja značajno veću opasnost za pacijente i sprečava potencijalne negativne posledice operacije i radioterapije na seksualnu moć i digestivni trakt”, rekao je genetičar Džon Bern, profesor na Univerzitetu u Njukaslu, koji nije učestvovao u izradi studije.

Nedavno istraživanje u SAD pokazalo je i da se izmedju 40 i 50 odsto muškaraca obolelih od raka prostate radije odlučuje za aktivni nadzor bolesti, a Američko društvo za rak navelo je da većina pacijenata ne umire jer bolest napreduje veoma sporo, ali da u nekim slučajevima može biti smrtonosna.

Grupa nezavisnih eksperata koje je 2012. godine izabrala američka vlada, preporučila je da se pacijenti ne podvrgavaju otkrivanju raka prostate pomoć testa PSA, jer ta vrsta raka nikada ne napreduje toliko brzo da ugrozi život pacijenata, dok su operacija i radioterapija često beskorisne i dovode do neželjenih efekata.

Rak prostate svake godine bude otkriven kod 181.000 muškaraca u SAD, a u 2016. godini umrlo je njih 26.000. Prosečna starost obolelih je 66 godina, jer bolest retko napada muškarce mlađe od 40 godina.loading...