BEZ PANIKE: Još uvek NIJE DOKAZANO da ovi insekti prenose koronavirus!

Jedno od pitanja koje se pojavilo poslednih nedelja bilo je da li se osoba može zaraziti novim virusom preko ujeda komarca.

Pixabay.com

Zasad nije dokazano da komarci mogu da prenose ovaj virus.

“I ovaj koronavirus je životinjski virus koji ima svoje primarne domaćine u životinjama, bilo domaćim, bilo divljim”, kaže direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović.

Komarac kao vektor je prenosilac velikog broja zaraznih bolesti, dodao je Stevanović, ali u ovom trenutku nije dokazano da on može da bude vektor za koronavirus, ovaj koji je sada aktivan i koji je izazvao globalnu pandemiju, rekao je dr Stevanović.

Muškarci češće oboljevaju

Dr Stevanović je istakao da je klinička slika kod muškaraca teža kao i to da oni češće oboljevaju, a taj odnos je 60 prema 40 u procentima, nažalost u korist muškaraca.

“Što se tiče oboljevanja, da li je to možda i zbog nacina života i hormonskog statusa to ćemo znati kroz par godina, kada se više bude znalo i o samom virusu. Ali činjenica jeste da muškarci oboljevaju češće”, dodao je dr Stevanović.

Objasnio je da ne postoje specifična pitanja za koronavirus, već samo za pojedinačne pacijente: “Kao i svi u okruženju i svetu, i mi redovno učimo nove stvari”, dodao je Stevanović.

Od ponedeljka, Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa ponovo se svakodnevno obraća javnosti.loading...