BEZVOLJNI STE SVAKOG DANA? Ako imate neki od ovih simptoma, pravac kod lekara

Bezvoljni ste, nemate energije, stalno vam se spava? Povremeni umor nije zabrinjavajući, ali ako se dešava na dnevnoj bazi, možda ukazuje na problem, pa je neophodna promena životnih navika ili poseta lekaru.

Muškarac sa bradom
Pixabay.com

Ovo su neki od razloga koji mogu da izazovu nizak nivo energije kod pripadnika jačeg pola.

Ishrana

Manjak unosa svih potrebnih nutrijenata može da rezultira umorom. Ishrana na bazi povrća, žitarica celog zrna i proteina podiže nivo energije.

Nizak nivo testosterona

Primarni muški seksualni hormon igra važnu ulogu u fizičkom i mentalnom zdravlju, kao i u nivou energije. Kako muškarac stari, nivo testosterona prirodno opada. Niski nivoi mogu uzrokovati bezvoljnost, umor, pa i depresiju. Drugi simptomi sniženog testosterona su svadljivost, teškoće u koncentraciji, anemija, erektilna disfunkcija, toplotni udari.

Vežbanje 

I previše i premalo vežbanja ima istu posledicu, umor. Vežbanje podiže nivo adrenalina i energije, ali samo do određene granice. Ako preterate, nivo se opet spušta.

Poremećaj disanja tokom sna

Ako vam se mnogo spava tokom dana, razlog bi mogao biti prestanak disanja u snu koji se može ponavljati tokom noći i traje i do 10 sekundi. Sindrom je češći kod muškaraca i gojaznih osoba. Simptomi ovog sindroma su glasno hrkanje, nemiran san, jutarnje glavobolje, depresija, anksioznost, nervoza.

Nesanica

Češća je kod starijih, ali može da pogodi muškarce bilo kog doba. Razlozi mogu biti fizički, emotivni, psihički.

Anemija

Nedostatak gvožđa ogleda se u konstantnom umoru. Možda je krivac loša ishrana, ali nedostatak gvožđa može prouzrokovati i krvarenje u gastrointestinalnom traktu.

Štitna žlezda

Mada su žene sklonije bolestima štitne žlezde, i muškarci mogu da obole. Simptomi njenog usporenog rada su umor, bezvoljnost, ali i stalni osećaj hladnoće.