Postoji i nekoliko načina na koje možete ubrzati rast kose, a sada ih je za Cosmopolitan otkrio frizer slavnih Mark Taunsend.

1. Redovno šišajte krajeve

Ako zbog puštanja kose izbegavate odlazak frizeru, samo usporavate njen rast.

– Kosa će puno brže rasti ako svakih par meseci ošišate krajeve, a uz to će izgledati zdravije i lepše – kaže Taunsend.

2. Povećajte dozu regeneratora

Da bi kosa brže rasla, potrebna joj je dobra nega, što u svakom slučaju podrazumeva regenerator, a u ovom u većoj količini nego inače. Taunsend savetuje da ga koristite pri svakom pranju i da povećate svoju uobičajenu dozu.

3. Perite kosu hladnom vodom
Pri ispiranju šampona ili regeneratora koristite što hladniju vodu.

– Hladna voda čini kosu naizgled zaglađenijom, dok vruća oštećuje i slabi vlasi, što usporava i njihov rast – tvrdi frizer.

4. Koristite masku za kosu

Ako želite da vam kosa naraste što pre, regenerator nije dovoljna nega, potrebna vam je i maska. Za najbolji efekat koristite je barem jednom nedeljno i nikako u kombinaciji s regeneratorom.

5. Češljajte kosu nežno

Agresivno češljanje može izazvati iritaciju kože temena što dovodi do pojave peruti i pojačanog ispadanja kose.

– Češljajte je što je nežnije moguće i izbegavajte raščešljavanje mokre kose jer ćete je tako brže oštetiti pa će i sporije rasti – objašnjava frizer.

6. Kupite svilene jastučnice

Ovaj savet uvek se isplati ponoviti jer je neverojatno efikasan. Zamenite pamučne jastučnice svilenim i kosa će vam biti lepša i zdravija nego ikad, a to će i ubrzati njen rast.

7. Ne umotavajte kosu u peškir

Nakon pranja većina žena ima običaj umotati kosu u peškir, a to je korak koji usporava njen rast.

– Gruba tkanina peškira može oštetiti kosu i mnogo bi je bolje bilo prosušiti ili umotati u neku nežniju tkaninu, npr. pamučnu majicu – savetuje Taunsend.

8. Izbegavajte gumice za kosu

Kad god je moguće, izbegavajte vezati kosu gumicom i radije je učvrstite šnalom. Gumica lomi vlasi, što dovodi do njihovog ubrzanog pucanja, a samim tim i do sporijeg rasta kose.