BILJKE KOJE ŽIVOT ZNAČE: Rešavaju mnoge zdravstvene probleme, a RETKO KO zna za njih

Kažu da zdravlje na usta ulazi. Upoznajte se sa četiri vrlo lekovite biljke koje za nas čine čuda.

pixabay,com

Čaj od čaja

Iako se kod nas, kada nas neko ponudi čajem uglavnom misli na napitak od neke lekovite biljke, kao što su na primer nana,šipak, kamilica, nemojte da odbijete ako vas neko ponudim čajem od čaja! Naime, biljka čaj, latinskog naziva Camellia sinensis, za razliku od „čajeva“ koji se kod nas vekovima koriste, zapravo je pravi čaj.

Reč čaj potiče od imena pomenute biljke kamelije od čijih se listova dobija tradicionalni kineski napitak ča, koji se dobija prelivanjem ključale vode preko osušenih listova. Od biljke iz roda kamelije dobijaju se četiri osnovna tipa čaja, koji se razlikuju po načinu berbe i periodu branja, to su zeleni, beli, crni i ulong čaj.

Najlekovitiji med

Za manuka med tvrde da je najlekovitiji na svetu. Proizvode ga pčele koje se hrane cvećem manukinog drveta (Leptospermum scoparium) koje uspeva u dalekoj Australiji. Za razliku od ostalih vrsta meda njegova lekovita svojstva se ne uništavaju tokom razvodnjavanja, izlaganja suncu ili toploti.

Med
Pixabay.com

Stručnjaci za med tvrde da su za to zaslužni visoka koncentracija lekovitih sastojaka, nizak sadržaj vode, mala kiselost i prisustvo posebnih lekovitih sastojaka iz cvetova manuke.

Moringa pobeđuje anemiju

Biljka moringa (Moringa Oleifera) koja uspeva u podnožiju dalekih Himalaja smatra se najhranljivijom poznatom biljkom na planeti jer sadrži obilje vitamina, proteina, aminokiselina, fitohemikalija, a naročito se preporučuje onima koji boluju od anemije.

Crveni dijamant zdravlja

Goji bobice koje kao i moringa stižu sa Himalaja u svetu lekovitih plodova prirode nazivaju i „crveni dijamant” jer su dragocene za ljudsko zdravlje. Ovi plodovi narandžasto crvene boje duguljastog oblika mogu da se jedu sirovi ili sušeni i njhov ukus podseća na ukus  suvog grožđa. Smatra se da jačaju imunitet, poboljšavaju vid, štite jetru i bubrege, pozitivno utiču na ten, libido, a dragocene su i u ishrani dijabetičara.