Bizarno ali delotvorno: Rešenje za probavne probleme se krije u ovom

Ovako će se u budućnosti lečiti osobe koje pate od probavnih problema?

Nova terapija obećava spas osobama koje pate od probavnih problema. Stolica zdrave osobe će se smrznuti i transplantovati uz pomoć sonde kroz nos do creva. Zvuči neobično i gadljivo, ali to daje veliku šansu za ozdravljenje.

Za lečenje infekcije creva koja se stalno pojavljuje transplatacija stolice bi mogla da bude jedino rešenje.

U studiji koja je urađena u Bostonu ova terapija je bila uspešna u 90 odsto slučajeva. Istraživači istražuju dalje mogućnosti i pokušavaju da razviju i tabletu koja bi pospešila ovakvo lečenje.

Transplatacijom stolice zdravih osoba bakterije u crevima postaju uravnotežene. Ova metoda se primenila kod osoba koje su imale problema s dijarejom.

Infekcije koje zahvataju probavni trakt u SAD-u godišnje smeste u bolnicu 250.000 pacijenata i 14.000 smrtnih slučajeva. Lečenje antibioticima često ne pomaže, dok može doći i do komplikacija usled uništavanja i korinih bakterija.

Naučnici predlažu banku smrznutih materijala kako bi se od testiranih donora pomoglo većem broju ljudi.Takođe se testira i koja je metoda najbolja za transplantaciju – kolonoskopija ili tableta koja je svakako jednostavnija za primenu.