BOJA KOSE OTKRIVA BOLESTI: Vid muči plavuše, brinete imaju manjak gvožđa, a crvenokose…

kosa
Pixabay.com

Geni koji stvaraju pigment u kosi regulišu i ostale procese - crvenokose su osetljivije na bol, a brinete treba da češće proveravaju hormone i krvnu sliku.

 

Crvena kosa 

Žene koje imaju prirodno crvenu kosu su osetljivije na bol. 

Crvenokose žene su istovremeno otpornije na lokalnu anesteziju. Istraživanja su pokazala i da crvena boja kose kod žena ide zajedno i sa povećanim rizikom od obolevanja od Parkinsonove bolesti. 

Ljudi sa crvenom kosom su češće zabrinuti, jer geni koji daju boju kosi utiču i na to kako organizam upravlja stresom. Među ljudima postoji mišljenje da su crvenokose žene najstrastvenije u ljubavi, ali za to nema genetskih potvrda.

 

Plava kosa 

Plavuše po svojoj genetskoj strukturi stvaraju manje ćelija melanina, što utiče na slabiju pigmentisanost kose i kože. 

Zbog toga su izuzetno osetljive na sunčeve zrake i više od svih ostalih žena podležu opasnosti od raka kože. Zato treba da jedu karfiol, spanać i pasulj. 

Sunčevi UV zraci su kod plavuša vrlo opasni i za njihove oči jer izazivaju čitav niz deformacija.  Što im je kosa prirodno svetlija, to je opasnost veća.

 

Smeđa kosa 

Brinete obično imaju deblje vlasi nego plavuše i crvenokose, ali je njihov broj znatno manji. One su najsklonije da pate od zavisnosti od nikotina. 

Prema naučnim istraživanjima, melanin koji daje tamniju boju kose povezan je i sa povećanim metabolizmom nikotina u jetri, što za posledicu ima duže ostajanje nikotina u organizmu. 

Prilikom različitih istraživanja pokazala se velika važnost vitamina C za održavanje jetre u normalnom stanju. Imaju problema sa manjkom gvožđa i nestabilnim hormonima, a brinete može da uteši istraživanje koje pokazuje da pri stvaranju trajnih veza muškarci preferiraju tu boju kose jer smeđokose smatraju pouzdanijim ženama.