Boja očiju nam govori koliko dobro možemo da podnesemo bol

Žene očima plene i zavode, a u narodu se još kaže da su oči ogledala duše. Nova istraživanja pokazuju da i boja očiju pokazuje mnogo o vama.

Pigment naših očiju po najnovijim istraživanjima pokazuje koliko dugo možete da podnesete bol, aksioznost ili negativne emocije.

Istraživenje koje je rađeno u Pitsburgu, na 58 trudnih žena, bele puti došlo je do zaključka da trudnice sa svetlim očima bolje podnose bol. Majke sa plavim ili zelenim očima su bolje podnosile bol tokom porođaja.

Takođe, žene sa svetlim očima manje pate od osećanjem unutrašnje uznemirenosti nakon porođaja i retko zapadaju u postporođajnu depresiju.

Trudnice sa tamnim očima je tolerancija na bol malo niža. Majke koje su pri porođaju dobile epiduralnu anesteziju su osećale veće olakšanje, što je ukazivalo da su one osetljivije na bol.

Međutim, uzorak na kojem su rađena istraživanja je veoma mali i ispitivane su samo trudnice, tako da ove rezultet možemo uzeti kao rezervu. Na prag tolerancije na bol utiče još i genetika i sama izdržljivost čoveka bez obzira koju boju očiju imate.