BOLE VAS LEĐA? Nije samo do KIČME, proverite i rad OVIH unutrašnjih organa

Pre nego što pomislite na probleme sa kičmom, proverite da li vam neki drugi organi u telu šalju signale.

Devojka Leđa
Pixabay.com

Problemi sa bešikom, bubrezima ili žuči često mogu da budu “zamaskirani” bolom u leđima. Zbog toga, pre nego što pomislite na probleme sa kičmom, proverite da li vam neki drugi organi u telu šalju signale, koji se manifestuju sevajućim bolom u dnu ili sredini leđa.

Urinarni trakt

Infekciju mokraćnih puteva najčešće uzrokuju bakterije. Manifestuju se kao bol pri mokrenju, bol u donjem delu leđa ili trbuhu. Najčešće pogađa žene i ukoliko se ne izleče, mogu da dovedu do upala.

Bubrežni kamenac

Neprestani bol u jednom delu leđa, koji se pojavljuje uz bol u stomaku, preponama, pri mokrenju ili uz krv u urinu, može da bude znak bubrežnog kamenca. Veliku ulogu igra i genetika, pa su neki ljudi podložniji bubrežnom kamencu nego drugi.

Upala bubrega

Ako se uz bol u leđima javlja i povišena telesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na upalu bubrega. Taj bol najčešće se javlja u donjem delu leđa i iznad karlice. Šest puta je češća kod žena nego kod muškaraca.

Upala gušterače

Upalu gušterače, osim bola u donjem delu stomaka, povraćanja i mučnine, prati bol u leđima. Taj bol može biti iznenadan i da se širi od trbuha prema leđima, a najčešće je posledica akutne ili hronične upale.

Žučni kamenac

Iako ne navodi na žuč, bol u leđima zajedno s bolovima u trbuhu i rukama, mučninom i uz bol prilikom disanja, simptom je žučnog kamenca ili upale žuči.