BOLEST DUŠE RAZARA TELO: Ovo su jasni znaci da osoba prolazi kroz patnju

"Nervne bolesti" je ono što obično nazivamo psihosomatskim poremećajima. Naziv ovih bolesti je kombinacija grčkih reči psiho (duša) i soma (telo), a obično nastaje zato što duša skriva patnju.

Depresija
Foter / stofiska / photo on flickr

Kada duša više nema mesta za bol, ta bol izlazi kroz telo. Ovo su znaci psihosomatskih bolesti:

1. Interni sukob

Situacija u kojoj se jedan deo želja ostvari i leži na porvšini, a drugi, obično suprotno, skirvamo iz nekog razloga u podsvesti. Zatim taj drugi deo započinje “gerilski rat”, koji prerasta u psihosomatske bolesti.

2. Govor tela

Čujete sebe kako često govorite: “Imam takvu glavobolju”; “Probava mi loše radi”;”Srce me boli za tim”;”Ruke su mi vezane”.. Pogodite kako će relativno zdravo  telo da reaguje na ovakve poruke koje se stalno ponavljaju?

3. Nepredviđene koristi

Ovde je reč o zdravstvenim problemima koji donose određene koristi za vlasnika. I to nije gluma, već prava bolest. Možda osoba želi da se razboli jer će tada napokon da dobije dugo željenu pažnju! Budite oprezni, jer želje imaju svojstvo da se ostvare.

4. Prethodno loše iskustvo

Uzrok bolesti može biti neko traumatično iskustvo iz prošlosti, najčešće u detinjstvu. Ta epizoda iz dečijih dana može dugoročno da utiče na emocije i na to da osoba dobije neke znakove nervnih bolesti.

5. Indentifikacija

U ovom slučaju, fizički simptomi bolesti mogu da se dobiju ako neka nama bliska osoba ima sličnu bolest. Često postoji strah od gubitka ove osobe ili ukoliko se gubitak zaista desio.

6. Predlog

Uveren da bolest postoji – čak i ako ona zaista ne postoji – osoba stalno pokušava da nađe dokaze za tu bolest, čime se nesvesno slaže sa prisustvom bolesti. Naravno, na ovaj način verovatnoća da dobije bolest je velika.

7. Samokažnjavanje

Čovek se samokažnjava jer ima stvarnu ili zamišljenu krivicu koja ga muči. Samokažnjavanje olakšava iskustvo krivice, kao da ga otkupljuje.loading...