BOLI VAS STOMAK? Možda nije kriv vaš metabolizam, već BOLEST ZA KOJU RETKO KO ZNA

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Koja je to bolest uopšte i kako se leči?

 

Britanski naučnik dr Nejl Pejnter iz londonske bolnice Manor Haus u časopisu “Medicina u Engleskoj” objavio je studiju koja objašnjava divertikulitis kao bolest koju izaziva ishrana siromašna biljnim vlaknima. Ona se manifestuje u obliku bola u stomaku i grčeva, obično u donjem levom delu stomaka, a ponekad je propraćen ai visokom temperaturom i krvavom stolicom.

On je u studiju uključio oko 70 osoba bolesnih od divertikulitisa i stavio ih na dijetu koja se sastojala od integralnog hleba, žitarica bogatih mekinjama i obilja voća i povrća. Ova dijeta bogata biljnim vlaknima uspela je u potpunosti izlečiti ili bitno smanjiti simptome bolesti kod 89 odsto ispitanika.

Preventivna biljna vlakna koja mogu lečiti ovu bolest

Danas lekari znaju da je ishrana bogata biljnim vlaknima pravi put prema izlečenju. Naši su preci jeli mnogo hrane bogate biljnim vlaknima i stoga se naše debelo crevo razvilo u skladu sa time. Znamo da se, u nedostatku hrane bogate biljnim vlaknima, tamo dole počinju događati čudne stvari.

Hrana kroz debelo crevo prolazi sporije, zbog čega dolazi do zatvorenosti, a na zidovima debelog creva pojavljuju se mali džepovi poznati kao divertikula. Ponekad se te divertikula pune ostacima probavljene hrane, najčešće semenkama.

Ako se zbog toga divertikula upali i otekne, to izaziva bol i druge simptome divertikulitisa. Više od polovine osoba starijih od 60 godina imaju divertikula, ali one nisu upaljene i ne izazivaju bol, ali se kod približno 10 odsto pripadnika te starosne grupe upala javlja i izaziva divertikulitis.

A ako već imate divertilulitis, trebali bi izbegavati hranu u kojoj ima sitnih, neprobavljivih semenki, kao što su mak, susam, maline i jagode, namirnice koje se mogu zadržati u divertikul i pogoršati stanje.

Prirodni lekovi za lečenje divertikulitisa

Lan

Nemački stručnjaci su se takođe bavili divertikulitisom, a rešenje nalaze u lanu. Dovoljne su jedna do tri kašike usitnjenog lanenog semena dva do tri puta dnevno, uz velike količine vode.

Pšenica

Dr Pejnter, čija je studija pokazala da ishrana bogata biljnim vlaknima može lečiti divertikulitis, utvrdio je da pšenične mekinje sadrže pet puta više biljnih vlakana od integralnog hleba, što ih čini najomiljenijim izvorom biljnih vlakana kod ljubitelja ove hrane.

On u tom zagovaranju pšeničnih mekinja nije usamljen. Gastro-enterolog dr V. Grant Tomson, profesor Univerziteta Otava, tvrdi da su”mekinje najsigurnija, najjeftinija i fiziološki najefikasnija metoda za lečenje i prevenciju zatvorenosti”.

Kamilica

Britanski travar Dejvid Hofman, autor knjige Priručnik za lekovito bilje, predlaže pijuckanje čaja od kamilice tokom celog dana. On tvrdi kako je ta lekovita biljka posebno vredna u lečenju divertikulitisa, pa tako svojim protivupalnim dejstvom smiruje ceo digestivni sistem.

Čaj pripremite od 2 kašičice osušene kamilice na jednu šoljicu proključale vode, a posle pet minuta od spremanja krenite da pijete.