BOLJE SPREČITI, NEGO LEČITI: Otkrivamo vam kako da OJAČATE IMUNITET pred sezonu infekcija

I pored reklama, ne postoji preparat koji može brzo da "nabilduje" odbrambenu moć organizma. Sa starenjem funkcija imunološkog sistema slabi i treba više voditi računa.

pixabay.com

Kako se spušta živa na Celzijusovoj skali, jačanje imuniteta postaje sve aktuelnije, naročito među starijima čiji je organizam već prilično iscrpljen hroničnim bolestima. Ali, pre nego što se povedete za obećanjima iz reklama i potrošite novac na razne preparate za “bildovanje” odbrambenih moći organizma, konsultujete se lekarom da li vam je to zaista potrebno. I, svakako imajte na umu da ništa ne može da ojača organizam kao zdrava ishrana, dovoljno sna i boravak u prirodi.

Na početku smo sezone respiratornih infekcija i sigurno da su virusi u ovo doba godine veća pretnja nego inače. Ako je organizam oslabljen lako se “zakače” bakterijske, koje onda moraju da se leče antibioticama, koji su, iako suzbijaju bakterijsku infekciju, ipak udar na organizam, zbog nusefekata.

SNAGA NA USTA ULAZI

Zato je najbolje da se u ovo doba godine više nego inače držite one stare “snaga na usta ulazi”. Jer, balansirana ishrana bogata vitaminima i mineralima ključ je dobrog imuniteta.

Šta treba da bude na trpezi? Pa, najbolje je da to budu sezonski proizvodi sa našeg podneblja, tvrde stručnjaci. Plan ishrane kreirajte tako da na trpezi bude mesa i mlečnih proizvoda, naročito jogurta i kiselog mleka, ko voli i kefira, ali i orašastih plodova i mahunarki. Kroz njih obezbeđujete proteine potrebne za stvaranje antitela.

Preporuka je da bar dva puta nedeljno jedete ribu, i naravno svakog dana pet porcija voća i povrća, najbolje svežeg ili što manje termički obrađenog. Izbegavajte kupovno konzervirano voće jer sadrži konzervanse. Uostalom, priprema voćnog kompota ne zahteva mnogo truda, ni vremena, a svakako je ova poslastica iz domaće radinosti mnogo zdravija nego voće iz konzerve, fabrički pripremljeno.

SAN JE OKREPLJUJUĆI SAMO U KONTINUITETU

Gotovo podjednako kao zdrava ishrana za imunitet su važni odmor i dobar san. Za dobar imuni sistem potrebno je čak od osam do 10 sati. Ako imate problem sa nesanicom, primenite neke tehnike za opuštanje koje će vam pomoći da lakše utonete u san. To može da bude meditacija ili jednostavno izbegavanje aktivnosti koje pred san podižu adrenalin. Zato stručnjaci pred spavanje ne preporučuju ni čitanje knjiga uznemirujućeg sadržaja, kao ni gledanje filmova. Pomažu, recimo, tiha muzika, kockica crne čokolade, toplo mleko pred spavanje ili recimo mlak čaj od žalfije.

Kod starijih san često nije kontinuiran, pa samim tim ni toliko zdrav. Jer, ako se često budite noću, recimo zbog bolova ili drugih tegoba hroničnih bolesti, ni san nije toliko okrepljujući. Zato je važno da sanirate zdravstvene probleme i tegobe koje vam remete san.

Sve to, ipak, nije dovoljno. Ako hoćete da budete u formi, morate da se pokrenete, da izaćete napolje, u park ili pored reke ako je to moguće, i bar 45 minuta brzo hodate svakog dana.

MORATE, IPAK, I DA SE POKRENETE

Ako želite jak imunitet izbegavajte alkohol, odnosno više od jednog pića dnevno. Iako se kod nas rakija, naročito u starijoj populaciji, pije ujutru i na prazan želudac uz opravdanje da je to za cirkulaciju, promenite naviku i alkohol uzimajte posle obroka. Najbolje da to bude decilitar crnog vina, ali svaakako se zadržite samo na jednom piću dnevno.

Koliko god da se trudite, morate ipak biti svesni da funkcija imunološkog sistema slabi s godinama, i da morate ulagati dodatni trud da imunitet održite na optimalnom nivou za svoje godine. Gro imuniteta stvara se u crevima, pa je važno da crevna flora bude u ravnoteži. Za to vam nisu uvek potrebni farmaceutski probiotici u tabletama, jer su sasvim dovoljni i proizvodi koji sadrže prirodno probiotske bakterije, kao recimo jogurt.