BOLOVI I UPALE NESTAJU ZA TREN: Ovaj zdravi napitak pomaže da očistite bubrege

Zdravlje bubrega je od vitalne važnosti za celokupno stanje organizma, kao i za dugovečnost našeg života. Svakodnevni unos hrane i pića može značajno opteretiti bubrege.

Čaj
Pixabay.com

Što rade bubrezi?

Bubrezi dnevno profiltriraju oko 200 litara krvi, a sve kako bi iz nje izbacili toksine koje štete našem telu. Oni su “sofisticirani uređaji” koji svaki dan iz krvi izlučuju oko 2 litre otpadnih materija.

Šta šteti bubrezima?

Kada bubrezi postanu preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i bešike, a upravo te toksine unosimo u telo u obliku hrane i pića. Ljudi s najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti su oni sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili porodičnom istorijom bolesti bubrega.

KLJUČNI SASTOJAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA

Peršun je mediteranski začin koji je rasprostranjen po čitavom svetu. Zahvaljujući velikim količinama minerala poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora i vitaminima među kojima prednjače vitamin C i A, ali i tiamin i riboflavin peršun se smatra jednim od najjačih antioksidansa.

List peršuna deluje protivupalno i štiti telo od uticaja slobodnih radikala koji su uzročnici raznih bolesti poput ateroskleroze, raka debelog creva, dijabetesa i astme. Ako ste pušač, jedete neredovno, uživate u kojoj čašici više ili pak u brzoj i prženoj hrani, vreme je da napravite nešto dobro za vaše telo i bubrege i očistite se od toksina.

NAPITAK ZA ČIŠĆENJE BUBREGA

Sastojci:

– šaka peršunovog lišća
– 1 litar vode

 Priprema:

1. Peršun operite pa ga naseckajte na veće komade, istresite u lončić i ulijte vodu.

2. Na srednje jakoj vatri zagrejte vodu do ključanja, smanjite vatru na najslabije pa kuvajte još 5 do 10 minuta.

3. Maknite sa vatre, ostavite da malo odstoji pa ga procedite i spremite u frižider.

4. Šoljicu napitka popijte svakog jutra.