BOLOVI KOJI RAZARAJU STOMAK: Ovaj poremećaj može MNOGO DA SMETA a leči se korigovanom ishranom!

Stomak
Pixabay.com

Simptomi ove bolesti su osećaj bola, nelagode, mučnine, nadutosti, gubitak apetita, vraćanje želudačnog sadržaja

 

Osećaj pečenja u želucu, mučnina, bol i pritisak ukazuju da bolujete od dispepsije, koju pokreću stres, alkohol, pušenje i gladovanje. Sve što je potrebno jeste da korigujete ishranu.

Dispepsija zapravo označava različite tegobe tokom varenja hrane koji se javljaju u gornjem delu stomaka. Smatra se da čak više od trećine stanovništva ima ovaj problem. Reč je o funkcionalnom poremećaju gornjeg dela probavnog trakta.

Simptomi ove bolesti su osećaj bola, pečenja, nelagode, mučnine, pritiska, nadutosti, sitosti, gubitak apetita, podrigivanje, vraćanje želudačnog sadržaja, povraćanje, čak i nakon unosa manje količine hrane.

Uzroci su pušenje, preterana i dugotrajna konzumacija alkohola, preteran unos kafe, neadekvatna ishrana, stres, upotreba određenih lekova, antibiotika, estrogena, ali i zastupljenost bolesti kao što su dijabetes, oboljenje bubrega, oslabljena srčana funkcija, plućna tuberkuloza, maligne bolesti.

Dovoljno je promeniti način ishrane da bi se uspostavila bolja probava, a samim tim se smanjuju bol i nelagoda. Pokušajte da ostavite pušenje, da skinete koji kilogram ako imate viška i obavezno uvedite dnevni unos hrane, s akcentom na nemasnu i blago začinjenu hranu, i konzumirajte više manjih obroka na dan. Vaš dan bi trebalo da sadrži maslinovo ulje, fermentisane mlečne proizvode poput jogurta i kefira, a od pomoći mogu biti i aloja vera, pčelinji proizvodi i lekovite biljke.

Nađite vremena za sledeće stvari!

 

Dobre masnoće

Uvrstite u ishranu veću količinu ribe, naročito vrste iz severnog mora kao što su bakalar, losos, tunjevina, jer obiluju omega-3 masnim kiselinama, koje imaju dobro dejstvo na želudac.

Jogurt

Ravnotežu u crevnom sistemu uspostavljaju fermentisani mlečni proizvodi poput jogurta.

Čajevi

Narodna medicina preporučuje čajeve od sleza, kamilice, nane, hajdučke trave, komorača i maslačka.

Tople obloge

Osim lekova, bol u želucu možete ublažiti toplim oblogama. Čist peškir natopite vrućom vodom, dobro ga iscedite, lezite na leđa i oblogu nežno spustite na bolno mesto. Pokušajte da se što više opustite, a može vam proći ako se pokrijete i ćebetom, jer toplota opušta mišiće, pojačava cirkulaciju, smanjuje nadutost i smiruje bolove.

Obavezno izbacite

U ishrani je potrebno izbegavati masnu hranu, čokoladu, beli i crni luk, jer su ove namirnice uzroci bola u želucu, kao i citrusi, začini, čili i biber. Treba izbegavati sve što sadrži prefiks „pre” – preljuto, preslano, prekiselo, prehladno, prevruće, kao i sirovu hranu, koja pogoršava simptome. Savetuje se umeren unos mesa, mlečnih proizvoda i jaja tri sata pre spavanja.loading...