BOLOVI NESTAJU ZA TREN: Problem URASLOG NOKTA rešite u sedam koraka

Urastao nokat na nožnim prstima može biti veoma bolan i neugodan problem, a pogađa svaku petu osobu.

Pixabay

Potopite stopala u vruću vodu – što toplija bila voda, to će biti bolje. Držite noge u vodi 15 minuta do pola sata barem dvaput dnevno. Potom isperite stopala antibakterijskim sapunima.

Nakon ispiranja dobro osušite noge čistim peškirom, a potom posecite nokte na nogama. Potrudite se da ih sečete ravno, jer oblo odrezani nokti povećavaju opasnost od urastanja u kožu i najčešći su uzrok urastanja noktiju na nožnim prstima, piše “Lepa & srećna”.

Sterilnom iglom podignite urasli nokat od mesa i pažljivo postavite vaticu u međuprostor. Budite strpljivi i nemojte da gurate prejako. Postavite vaticu ispod uraslog nokta kako biste sprečili iritaciju i infekciju prsta, a zatim ceo prst zamotajte gazom. Setite se da će taj prst biti u kontaktu s drugim prstima unutar čarape i cipele tokom dana i da će doći do neminovnog znojenja.

Infekciju prsta prepoznaćete po promeni boje na ovom delu tela – u bojama od izrazito crvene do tamno plave boje. Primetite li infekciju prsta ili gnoj, najbolje je obratiti se lekaru koji će vam prepisati odgovarajući lek.

Neka vaše noge dišu. Nemojte nositi čarape i cipele kada ste kod kuće i to nije potrebno.

Redovno proveravajte situaciju s noktom, a barem jednom dnevno menjajte vaticu ispod nokta. Održavate li higijenu noktiju na ovaj način, problem s uraslim noktom trebalo bi da nestane za nekoliko nedelja, kada će vam izrasti nov i zdrav nokat.

Upalu uraslog nokta možete sprečiti na sledeći način: Krišku limuna stavite na oštećeni nokat pa ga zamotajte gazom i ostavite da deluje preko noći. Kiselina limuna pomoći će vam da se borite protiv infekcije.