BOMBA ZA IMUNITET: Ovo je period BUNDEVE! Evo zašto je veoma važno da je jedete

Ovaj režim će vam pomoći da pročistite organizam, podignete enegiju, ojačate imunitet, oslobodite se toksina i čak oslabite.

bundeva
pixabay.com

Po obilju lekovitih svojstava, najpopularnija jesenja namirnica bundeva značajno prevazilazi mnogo drugo povrće.

Pre svega izuzetno je bogata provitaminom A, odnosno beta karotenom. Iako se ovaj nutrijent uglavnom vezuje za šargarepu, činjenica je da ga u budevi ima pet puta više nego u šaragrepi, a tri puta više nego u junećoj džigerici.

Zašto je važan?

Ovaj narandžasti pigment se u našem organizmu pretvara u vitamin A i ima jako antioksidantsko dejstvo.

Prvenstveno, utiče na jačanje imunološkog sistema. Istraživanja su pokazala da osobe koje kroz ishranu unose dosta beta korotena, imaju mnogo manje šanse za pojavu kancera od osoba koje ga ne unose uopšte ili vrlo maloTakođe, štiti od srčanih bolesti i od degenerativnih promena tokom starenja.

pixabay.com

Bundeva takođe sadrži još jedan karotenoid, beta kriptoksantin, za koji su kineska istraživanja utvrdila da može za 27% da smanji rizik raka pluća.

Ovo narandžasto povrće je bogato i vitaminima grupe B, E, C i PP. Sadrži i vitamine K i T, koji se veoma retko nalaze u ostalim vrstama povrća. Vitamin K reguliše gustinu krvi, a vitamin T ubrzava metabolizam. Osim toga, bundeva obiluje i nizom drugih, dragocenih sastojaka: kalcijumom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, manganom, cinkom i gvožđem, koga najviše ima u semenkama.

Čisti organizam i topi salo

Ova kraljica jeseni sadrži 90 % vode i samo 26 kcal na 100 grama! Osim toga, bogata je vlaknima, pa tako čak i u manjim količinama obuzdava apetit i daje dugotrajan osećaj sitosti, što je čini savršenom namirnicom u dijetalnoj ishrani! Zahvaljujući obilju korisnih nutrijenata, bundeva podstiče probavu, čisti creva od toksina, pomaže razgradnju masti, smanjuje nivo holesterola u krvi i rasterećuje gusteraču, jača imunitet, a istraživanja su pokazala da čak deluje umirujuće.

Ako je uvrstite u redovni jelovnik, imaćete višestruke korosti. Možete da jedete pečenu, kuvanu, pasiranu, pa i ceđenu, a istraživanja su pokazala da je sok od bundeve izuzetno blagotvoran po liniju i zdravlje. Smatra se najboljim napitkom od povrća, jer su u njemu zastupljeni vitamini i minerali u srazmeri koja najbolje odgovara našem metabolizmu. Odličan je diuretik, poboljšava probavu i odstranjuje otrove iz creva. Takođe, zahvaljujući dejstvu enzima topi salo i pomaže razgradnju masnog tkiva.

Dijeta s bundevom

Popularna jesenja namirnica je odličan saveznk u mršavljenju, pa tako postoji i dijeta koja se baziva upravo na njoj. Ovaj režim koji obećava da ćete oslabiti 6 kg za 16 dana, drži se u ciklusu od četiri puta po četiri dana. Između nema pauza, posle četvrtog dana započenjete jelovnik od prvog dana i tako 16 dana. Bundeva se jede 2-3 puta dnevno i to u raznim oblicima – kroz čorbu, salate, sokove… Od ostalih namirnica, dozvoljeno je voće, povrće, meso… Ukoliko vam dosadi isti jelovnik, povremeno ovo povrće možete da zamenite nekim iz iste porodice, npr. tikvicama.

Pravila dijete: 

* obroci se uzimaju uvek u određeno vreme (vreme određujete vi u skladu sa dnevnim obavezama)

* šećer nije dozvoljen, kao ni voće koje ga sadrži u većim količinama (banane, grožđe…)

* svedite unos soli na minimum

* pijte 2 l tečnosti dnevno, od vode do nezaslađenih napitaka (čaj, kafa, negazirana mineralna voda…)

* dva puta dnevno je dozvoljena užina koja se sastoji od nezaslađenog voća ili kafe i li čaja bez šećera

* ne preporučuje se da jedete posle 18 h

Jelovnik

1. dan

Doručak: salata od bundeve sa šargarepom i sokom od limuna

Ručak: čorba od povrća sa bundevom (paprika, šargarepa, crni luk, mala količina krompira, zelenog lisnatog povrća i biljno ulje)

Večera: bundeva pečena u rerni

2. dan

Doručak: salata i pire od bundeve

Ručak: čorba od bundeve i uštipci od bundeve i krompira (kratko obariti povrće, narendati, pomešati sa j jajetom i malo brašna i pržiti da malo ulja od bundeve)

Večera: pečena jabuka

3. dan

Doručak: kaša od bundeve sa ovsenim pahuljicama (skuvati 200 g bundeve u vodi, sve propasirati i dodati kašiku ovsenih pahuljica)

Ručak: čorba od povrća sa ćuftama (skuvati čorbu od povrća i bundeve, pa 10 minuta pred kraj dodati ćufte napravljane od posnog junećeg mesa, jajeta i narendane bundeve)

Večera: dva parčeta tosta i salata od pečene bundeve i ananasa

4. dan

Doručak: pire od bundeve, salata od bundeve i povrća

Ručak: čorba od povrća i 2 pečena i oljuštene paprike (začinjene po ukusu)

Večera: ragu od bundeve (iseckanu bundevu, šargarepe, tikvice i crni luk propržit na malo biljnog ulja, naliti vodom, po želji dodati iseckane šampinjone, začiniti i kuvati dok povrće ne omeša)