Čisti organizam i topi salo
Ova kraljica jeseni sadrži 90 % vode i samo 26 kcal na 100 grama! Osim toga, bogata je vlaknima, pa tako čak i u manjim količinama obuzdava apetit i daje dugotrajan osećaj sitosti, što je čini savršenom namirnicom u dijetalnoj ishrani! Zahvaljujući obilju korisnih nutrijenata, bundeva podstiče probavu, čisti creva od toksina, pomaže razgradnju masti, smanjuje nivo holesterola u krvi i rasterećuje gusteraču, jača imunitet, a istraživanja su pokazala da čak deluje umirujuće.
Ako je uvrstite u redovni jelovnik, imaćete višestruke korosti. Možete da jedete pečenu, kuvanu, pasiranu, pa i ceđenu, a istraživanja su pokazala da je sok od bundeve izuzetno blagotvoran po liniju i zdravlje. Smatra se najboljim napitkom od povrća, jer su u njemu zastupljeni vitamini i minerali u srazmeri koja najbolje odgovara našem metabolizmu. Odličan je diuretik, poboljšava probavu i odstranjuje otrove iz creva. Takođe, zahvaljujući dejstvu enzima topi salo i pomaže razgradnju masnog tkiva.
Dijeta s bundevom
Popularna jesenja namirnica je odličan saveznk u mršavljenju, pa tako postoji i dijeta koja se baziva upravo na njoj. Ovaj režim koji obećava da ćete oslabiti 6 kg za 16 dana, drži se u ciklusu od četiri puta po četiri dana. Između nema pauza, posle četvrtog dana započenjete jelovnik od prvog dana i tako 16 dana. Bundeva se jede 2-3 puta dnevno i to u raznim oblicima – kroz čorbu, salate, sokove… Od ostalih namirnica, dozvoljeno je voće, povrće, meso… Ukoliko vam dosadi isti jelovnik, povremeno ovo povrće možete da zamenite nekim iz iste porodice, npr. tikvicama.
Pravila dijete:
* obroci se uzimaju uvek u određeno vreme (vreme određujete vi u skladu sa dnevnim obavezama)
* šećer nije dozvoljen, kao ni voće koje ga sadrži u većim količinama (banane, grožđe…)
* svedite unos soli na minimum
* pijte 2 l tečnosti dnevno, od vode do nezaslađenih napitaka (čaj, kafa, negazirana mineralna voda…)
* dva puta dnevno je dozvoljena užina koja se sastoji od nezaslađenog voća ili kafe i li čaja bez šećera
* ne preporučuje se da jedete posle 18 h
Jelovnik
1. dan
Doručak: salata od bundeve sa šargarepom i sokom od limuna
Ručak: čorba od povrća sa bundevom (paprika, šargarepa, crni luk, mala količina krompira, zelenog lisnatog povrća i biljno ulje)
Večera: bundeva pečena u rerni
2. dan
Doručak: salata i pire od bundeve
Ručak: čorba od bundeve i uštipci od bundeve i krompira (kratko obariti povrće, narendati, pomešati sa j jajetom i malo brašna i pržiti da malo ulja od bundeve)
Večera: pečena jabuka
3. dan
Doručak: kaša od bundeve sa ovsenim pahuljicama (skuvati 200 g bundeve u vodi, sve propasirati i dodati kašiku ovsenih pahuljica)
Ručak: čorba od povrća sa ćuftama (skuvati čorbu od povrća i bundeve, pa 10 minuta pred kraj dodati ćufte napravljane od posnog junećeg mesa, jajeta i narendane bundeve)
Večera: dva parčeta tosta i salata od pečene bundeve i ananasa
4. dan
Doručak: pire od bundeve, salata od bundeve i povrća
Ručak: čorba od povrća i 2 pečena i oljuštene paprike (začinjene po ukusu)
Večera: ragu od bundeve (iseckanu bundevu, šargarepe, tikvice i crni luk propržit na malo biljnog ulja, naliti vodom, po želji dodati iseckane šampinjone, začiniti i kuvati dok povrće ne omeša)