BORE NESTAJU KAO OD ŠALE: Podmladite svoju kožu pomoću 5 namirnica

Ako provodite čitav dan na poslu, pred računarom i u sedećem položaju, čitavo telo trpi manjak kiseonika, pa nije ni čudo što koža nema onaj zdravi ružičasti sjaj.

Lice
Freedigitalphotos.net/stockimages

Kretanje na svežem vazduhu najbolji je antiejdž tretman, ali budući da je koža naš najveći organ, i ono što jedemo i te kako nam se vidi na licu, piše Lepa & Srećna.

Zato se potrudite da svakoga dana pojedete bar jednu od namirnica sa našeg spiska i usporite bar malo sat koji nam dodajte bore na koži.
1. Crna čokolada

Najvažnija stvar u svakom režimu ishrane je da se ne osećate uskraćeno. Svako “ropstvo” u nama izaziva želju da pobegnemo, pa tako i zdrave navike neće biti lako održati ako nema lepote u njima.

Zato je crna čokolada odličan izbor jer je vrlo ukusna, a kakao sadrži specijalne antioksidante koji doprinose hidrataciji kože.

Takođe, kakao podstiče bolju cirkulaciju pa će i ključne hranljive materije brže stizati do kože.

Važno je da sadrži što manje šećera, jer on razbija molekule kolagena. (A i izaziva bubuljice… !)

2. Crno vino ili sok od grožđa

Čudesan sastojak grožđa – resveratrol – sada je obavezan sastojak mnogih kozmetičkih preparata. On deluje podmlađujuće na celo telo, a možete ga uzimati i u hrani.
Nipošto ne preterujte s alkoholom, on u većoj količini uništava kožu (kao i sve ostalo u životu).

3. Paradajz

Ovo je zvezda svakog jela u svako doba godine – jednostavno, ima toliko načina da ga konzumiramo. Njegovi sastojci – karotenoidi – beta karoten, lutein i likopen – izvrsni su zaštitnici kože od sunca, glavnog krivca za starenje i oštećenja kože.

Dobra vest je što sve ovo važi i za zamrznut kao i za konzervisan paradajz! Dakle, nabavite ga u sezoni, kad je najjeftiniji i konzervirajte ga tako da ga imate i tokom zime, po povoljnoj ceni.

4. Orasi

Optimalan nivo esencijanih masnih kiselina – u svim orašastim plodovima, a u orasima naročito – veoma je važan za izgradnju zdravih ćelijskih membrana.

Ako ste alergični, zamenite ih masnom ribom (losos, skuša, haringa), ali ako niste, orasi su još bolja antiejdž hrana za kožu jer sadrže i vitamine e i C, kao i selenijum.

Uz proteine, dobijate i cink, koji se bori protiv bakterija i upala na koži.

5. Ananas

Mnoge dame često jedu ananas zbog njegovog dobrog efekta na dijetu. Međutim, mangan koga u ananasu ima je neophodan da aktivira enzime aminokiseline prolina, a on utiče na stvaranje kolagena u koži! Otuda i njegova značajna uloga u očuvanju elastične, mladalačke kože.