Brazde po koži su zapisane u genima

Koliko god se trudili vam koža bude što elastičnija kako ne bismo imali strije po telu možemo ih samo prekriti ali ne i zaustaviti njihovo pojavljivanje.

Poznato je koliko žene pored celulita nerviraju i brazde po telu koje se javljaju tokom brzog širenja kože. Sa strijama se bore sve žene sveta, a kozmetičke fabrike već decenijama zarađuju velike sume novca na kremama protiv ovih neugodih promena na koži. Istrživanja pokazuju da bi žene trebalo da dignu ruke od raznih preparata protiv strija, jer je pojava brazde zapisana u našim genima.

Tokom studije u kojoj je bilo uključeno oko 34 hiljada ljudi, svoje DNK su dale majke koje su imate velike post-porođajne strije, a rezultat je bio zapanjujuć. Krajnji tačke istraživanja su pokazale da su geni glavni uzrok nastanka strija. 

Kada dođe do mutcije specifičnog gena ELN kojeg zovemo i elastin dolazi do pojava strija, za čak 40 odsto. On je odgovoran za elastičnost vlakana koji pomažu tkivima da se prirodno rastežu i stežu.

Na naučnicima ostaje da sprovedu istraživanje kako bi stvorili način da se stimuliše proizvodnja elastina, što bi sprečilo nastanak strija.