Brusnica: Leči urinarne infekcije, ešerihiju koli, gljivična oboljenja

Plod brusnice odličan je saveznik u borbi protiv raznih infekcija, baktrija urinarnog trakta, pomaže pri varenju. Ova biljka je 'crveno zlato'.

Brusnica (Vaccinium macrocarpon) je sve popularnija biljka. U poslednje vreme dosta se ističe njena lekovita moć, pa sve češće nalazi primenu u lečenju mnogih bolesti.
Njeni plodovi su crvene boje, kiselog i oporog ukusa. Brusnica je bogata antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima.
Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, lekovitih i zaštitnih sastojaka koji se koriste i u proizvodnju lekova. Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola proantocijanida. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karotin), B vitamina (B1, B2, B3), kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, arbutin i vlakna. Plod ove lekovite biljke ima jako antioksidantsko dejstvo, a dokazano je da ima i antikancerogeno dejstvo.
Brusnica se koristi u ishrani kao: svež plod, sušeno voće, džem, sok, sirup, žele, vino ili čaj. Proizvodi se i kao lek u obliku sirupa za decu i tabletama za odrasle.
Šta sve leči brusnica

Naučna ispitivanja su pokazala da je sok od američke i evropske brusnice izuzetno  efikasan lek protiv bakterije ešerihije koli i da za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja bakterije. Pored toga dobra je u borbi protiv gljivice kandide.
Čaj od brusnice se koristi u prevenciji i lečenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Ova biljka je dobar laktasiv, pomaže pri varenju, normalizuje rad digestivnog trakta, takođe se  dobro pokazala u preventivi i lečenju gonoreje, artritisa, reumatizma, dijabetesa, dijareje, bolesti (infekcije) kože, očiju, polnih organa, protiv gljivica, protiv bolesti jetre, upale grla (ispiranjem), prehlade, kašlja, kamena u bubregu, kancera prostate i urinarnog trakta (kancerogenih ćelija), poremećaja u kardio-vaskularnom sistemu, raznih urinarnih infekcija, stresa itd. Generalno brusnica je dobar prirodni antibiotik.
Sv u svemu brusnica je veoma lekovita i korisna namirnica i prirodni lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti pa je zato treba češće konzumirati.
Čaj od brusnice
Priprema:
U 2 dl ključale vode potopiti jednu kašičicu, najbolje bi bilo svežih, a može i suvih plodova brusnice. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta i piti dok je još vruce.