BRZA DIJAGNOZA SPASIĆE HILJADE ŽIVOTA: Naučnici stvorili test koji za 10 minuta otkriva sepsu

Brzi test krvi mogao bi napraviti revoluciju u otkrivanju sepse. Test su razvili naučnici kompanije koji su prvi napravili i kućni test za trudnoću, a potrebno je 10 minuta da analizira proteine koji su znak sepse.

Krv
Pixabay.com

Svaki sat kašnjenja u lečenju sepse povećava rizik od smrti za sedam odsto, tako da je rana dijagnoza ključna, ali trenutnim testiranjima je potrebno do tri dana kako bi se došlo do rezultata.

Novi test detektuje sepsu iz nekoliko kapi krvi za nekoliko minuta. Pronalazač je Pol Dejvid koji je napravio jednostavni kućni test za trudnoću 1980-ih godina, a test je kreirao s naučnicima svoje kompanije “Mologic”, piše Daily Mail.

Dok test za trudnoću traga za ključnim hormonima u urinu i pokazuje linije u “prozoru” testa, Mologic test traga za proteinima u krvi koji označavaju sepsu. Šest proteina koje proizvodi imuni sistem da se bori protiv infekcije identifikovani su tokom sedmogodišnjeg testiranja uzoraka od oko 1.000 pacijenata. Potrebno je jedan mililitar krvi kako bi se stavilo u test.

Uzorak i gustina linija koju analizira prenosni čitač daje rezultate u roku do 10 minuta. U laboratoriji ovaj test je detektovao 80 odsto slučajeva sepse.

Sada će vršiti testiranja na 550 pacijenata koji su smešteni na intenzivnoj nezi u londonskoj bolnici kako bi potvrdili preliminarne rezultate. Očekuje se da bi ovaj test mogao biti u širokoj upotrebi 2021. godine.