BUDITE OPREZNE: Trudnice koje piju OVOLIKO KAFE dnevno mogu da izazovu PREVREMENI POROĐAJ

Kofein ograničava dotok krvi u posteljicu trudnice i tako utiče na rast bebe, tvrde istraživači.

Trudnoća
Pixabay.com

Trudnice, koje popiju oko dve šoljice instant kafe dnevno ili tri šoljice čaja koji sadrži kofein, pod većim su rizikom od prevremenog porođaja ili rađanja dece niže porođajne težine, pokazala je studija.

Istraživanje je sproveo dr. Ling-Vei Čen sa Univerziteta Dublin na 941 paru majki i njihovih beba rođenih u Irskoj.

On smatra da svakih dodatnih 100 mg kofeina (oko pola šoljica kafe) popijenih tokom prva tri meseca trudnoće smanjuje porođajnu težinu deteta za prosečno 72 grama. Osim toga, kofein je, tvrde, skratio vreme trudnoće, te smanjio opseg glave beba, prenosi Daily Mail.

Trudnice sporije izbacuju kofein iz organizma pa su količine koje cirkulišu telom sve veće, a učinak je jači i kod majke i kod ploda“, rekla nam je dr. Branislava Čilić

U ovom istraživanju pokazalo se da trudnice najčešće piju čaj, češće od kafe.

Kafu je redovno konzumiralo njih 40 posto njih. One koje su unosile najviše kofeina rađale su decu sa 170 grama manjom porođajnom težinom od onih koje su ga unosile najmanje, tvrde istraživači.

“Preporučili bi ženama koje su trudne ili žele da zatrudne, da barem ograniče unos kafe i čaja koji sadrži kofein. Osim toga, kofein može lako preći posteljicu i pojaviti se u fetalnom tkivu”,  pojasnio je dr. Ling-Wei Chen.

Stručnjaci kažu kako mnogi ljudi nosu svesni kofeina u crnom čaju, te da jedna šoljica sadrži između 23 i 110 mg kofeina.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje trudnicama konzumiranje manje od 300 mg kofeina dnevno, dok stručnjaci sa Američkog fakulteta opstetričara i ginekologa savetuju manje od 200 mg.

Međutim, najnovija istraživanja sugerišu da je i to previše. Stoga, mnogi stručnjaci savetuju trudnicama ‘što manje kofeina, to bolje’, a potpuni prestanak unosa kofeina tokom trudnoće bio bi, kažu, najbolja opcija.

Prema istraživanju iz 2008. godine, sprovedenom na 1.063 trudnice u San Francisku, pokazalo je da one koje unose najmanje 200 mg kofeina dnevno su pod 25 posto većim rizikom od pobačaja – u poređenju sa onima koje su ga izbegavale (kod njih je rizik 12 posto).

Kofein se ne nalazi samo u kafi i crnom čaju

Ovaj stimulans skriva se i u čokoladi, a što je tamnija, odnosno ima više kakaa, to je više i kofeina u njoj. Naime, kofein se prirodno nalazi u zrnima kakaa.

Energetski napici, takođe, sadrže kofein, a pronaći ga možete i u nekim analgeticima. Na primer, pojedine tablete za migrenu znaju da sadrže čak 130 mg kofeina.

Prema nekim istraživanjima, kofein se skriva i u beskofeinskoj kafi, ali u puno manjoj količini. Na primer, u šoljici kafe može biti oko 100 mg kofeina, a u beskofeinskoj i do 20 mg.