Čarobna dijeta: Prepolovite se i postanite fatalne uz ovaj jednostavan režim ishrane!

Tri dana nedeljno pevačica je jela samo ljubičastu hranu, poput šljiva, grožđa i patlidžana. Tajna uspeha ljubičaste dijete leži u visokoj koncentraciji antocijanina, snažnog antioksidansa odgovornog za ljubičastu boju namirnica.

Najnovija dijeta za kojom su poludele poznate osobe je ljubičasta dijeta! Kao što se da naslutiti iz imena, ovaj režim ishrane zagovara konzumiranje samo ljubičastih namirnica – u neograničenim količinama.
Ovom dijetom je i poznata pevačica Maraja Keri uspela da istopi 32 kilograma koja je nakupila u trudnoći zbog mirovanja (naravno, uz stručno vođstvo trenera).

Tri dana nedeljno je jela samo ljubičastu hranu, poput šljiva, grožđa i patlidžana. Tajna uspeha ljubičaste dijete leži u visokoj koncentraciji antocijanina, snažnog antioksidansa odgovornog za ljubičastu boju namirnica.

On štiti ćelije od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima i na taj način nas štiti i od malignih bolesti. Isto tako, usporava proces starenja i pomaže u zaštiti od bolesti krvnih sudova.

Ovakvim režimom ishrane možete da poboljšate svoje kardiovaskularno zdravlje, smanjite rizik od razvijanja raka, istopite suvišne kilograme i telu obezbedite energiju.

Tako su šljive pravi rudnik vitamina C, vlakana koje vas dugo drže sitima i snižavaju rizik od raka debelog creva, dok su ljubičasti krompiri bogati kalijumom i gvožđem.

Borovnice su same po sebi superhrana – jedan su od najbogatijih izvora antioksidansa od svih namirnica i pomažu kod artritisa i očnih tegoba. Ukusne kiselo-slatke bobice mogu da pomognu da zaštitite srce i krvne sudove tako što mogu da snize nivo lošeg holesterola i da nas zaštite od povišenog krvnog pritiska. Poboljšavaju pamćenje, koncentraciju, bogate su vlaknima, a zbog niskog glikemijskog indeksa preporučuju se čak i dijabetičarima. Niski glikemijski indeks osigurava polako otpuštanje šećera u krv i optimalni nivo energije.

Na svoj jelovnik uključite ljubičaste šargarepe bogate vitaminom A, koji je koristan za oči i kožu, kao i ljubičasti karfiol. Takođe posegnite za ljubičastim zeljem, lukom, smokvama, crnim ribizlama i kupinama.

Iako se stručnjaci slaže da je ljubičasta dijeta korisna kada je u pitanju snabdevanje organizma antioksidansima, kod ovakvog režima ishrane postoje određene granice kojih nismo svesni na prvi pogled:

– Nutricionistički, preporučuje se konzumacija šarenih boja svakoga dana, kroz raznoliko voće i povrće. Fokusiranje na samo ljubičastu hranu ne prija svakome, jer je reč o neuravnoteženoj dijeti. Ali, to ne znači da ne bi trebalo da uključite ljubičaste namirnice u svoj jelovnik kad god možete – idealno bi bilo da to radite svakog dana, kako biste obezbedili telu izvor vrednih nutrijenata.