ČAŠA PUNA ZDRAVLJA: Ovaj napitak je PRIRODNI PROBIOTIK, a možete ga napraviti SAMI

Reč kefir je sastavljena kombinacijom dveju persijskih reči: „ kef “ – pena i „ shir “ – mleko. U suštini, kefir je fermentisan probiotik i prebiotik, dragocen napitak pun enzima i mikroorganizama koji su potreni ekosistemu domaćina jer redovno pročišćavaju sistem za varenje i time poboljšavaju zdravlje.

mleko
pixabay.com

Pošto nam je poznato koliko su svi ti živi mikroorganizmi, bakterije i kvasci koji čine probiotik važni, razumljivo je da je kefir jedan eliksir mladosti i koliko pomaže organizmu i određenim vrstama bakterija.

Te „dobre“ bakterije, koje su oduvek u našem telu i olakšavaju varenje, moraju biti izbalansirane i uravnotežene. Ali mi dnevnim unosom mnogih supstanci narušavamo njihovu ravnotežu, pa da bi im pomogli da stalno budu tu, u određenom broju, preporučujemo kefir.

KEFIR OD TIBETANSKE GLJIVE

Ova lekovita, tibetanska gljiva čisti i podmlađuje organizam. Tibetanska gljiva zamenjuje većinu sintetičkih lekova protiv stotine najrasprostranjenijih bolesti. Danas je kefir napravljen od ove gljive, priznat od strane naučnika kao jedinstveni, najmoćniji, najbezbedniji i najbezopasniji prirodni antibiotik. Japanski lekari su ubeđeni da je kefir nezamenjiv u ishrani onkoloških bolesnika i smatraju da ga treba uključiti u ishranu svake zdrave osobe zbog svog probiotskog dejstva, nezavisno od uzrasta.

U ishrani današnjeg čoveka, dosta je zastupljena tzv mrtva hrana, odnosi se na meso, koja u procesu varenja truli i emituje toksine. Ovi otrovi se, apsorbujući se, šire po celom našem organizmu i truju ga. Rešivši ovaj problem, moći ćemo bar usporiti proces starenja organizma, očistivši ga tako i poboljšati opšte stanje.

Tibetanske gljive sadrže nekoliko minerala, mlečnih kiselina, vitamina ( A, E, D ), bogate su vlaknima, sadrže zdrave masne kiseline, i imaju nisku kaloričnu vrednost.  Konzumirajući svakodnevno kefir, vaša koža biće mekša, jer gljiva joj poboljšava teksturu. Ova gljiva ima antibakterijska, antifungalna, imuno-modularna i anti-neoplastičana svojstva, kao i antialergijska svojstva. Kefir čuva zdravlje digestivnog trakta zahvaljujući svojim probiotskim dejstvom. Ove gljive su dobre i za borbu protiv kandida gljivice.

Tibetanske gljive sadrže prirodan šećer, proteine i lipide koji formiraju polisaharide. Ovi polisaharidi popravljaju raspoloženje, zbog čega ćete biti srećni. Gljiva takođe jača imuni sistem, normalizuje težinu, smanjuje glavobolju i normalizuje krvni pritisak, poboljšava pamćenje i koncetraciju i san. Razbija i izbacuje kamenje i pesak iz žuči, bešike i bubrega. Uspešno leči dijabetes, ali pod uslovom da ne koristite insulin, jer u suprotnom neutrališe dejstvo lekova. Pomaže i kod bronhititsa i astme, kod psorijaze i ekcema. Pojačava potenciju kod muškaraca i leči vaginalnu kandidijazu kod žena.

GDE MOŽETE NABAVITI TIBETANSKU GLJIVU I KAKO NAPRAVIRI KEFIR?

Tibetansku gljivu, ili kefirna zrnca, možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Za dobijanje kefira nije vam potrebno puno – samo kefirna zrnca i mleko ( domaće ili kupovno-kuvano, nikako dugotrajno). Proporcije za dobijanje kefira su sledeće: na 250 ml mleka ide 1 ravna, supena kašika gljivice i tako redom ( na ½ l idu 4 kašike…). Ako pravite 1litar kefira, koristite teglu od 1,5 l i nikad ne zatvarajte skroz poklopcem, da bi gljiva mogla da diše. Najbolje je koristiti gazu ili pamučnu krpu. Gljivice prelijte mlekom sobne temperatura, u suprotnom, ako je mleko vruće – obarićete je. Tegla miruje na jednom mestu sledećih 24 h.

Dobijeni kefir procedite i odložite u frižider, odmah je spreman za piće, a gljivice operite i ponovite ceo postupak. Ovo je najbolje raditi ujutru, da biste sledećeg jutra imali kefir. Konzumira se 200 – 250 ml dnevno, odjednom ili u manjim, a češćim količinama. Treba početi sa 100 ml dnevno, pa polako povećavati. Kefir se pije 20 dana, pa se pravi pauza od 10 dana. Za to vreme, da ne bi propale, gljivice slobodno čuvajte u zamrzivaču. Posle vađenja, nastavljaju svoje probiotsko dejstvo bez ikakve razlike.

Eto vašeg prirodnog probiotika, bez odlaska u apoteku!