ČAŠA ZDRAVLJA: Deset razloga zbog kojih ćete početi da pijete MINERALNU VODU

Mineralna voda je idealno osveženje leti, a uz to će vam pomoći i da održite idealnu liniju jer nema kalorija.

Voda
Sxc.hu/nzks

Ipak, prema rečima nutricionistkinje iz Istanbula, Šengul Sangu Talaka, neke stvari je dobro znati pre konzumacije: “Kako pojedine vrste sadrže velike količine soli, trebalo bi da se konzumira pažljivo ako vas muči hipertenzija, bolest bubrega ili ste trudni“.

Zdrave osobe takođe ne bi smele da piju više od par čaša mineralne vode tokom dana. No, mineralna voda može biti dobra za zdravlje, a evo i kako:

1. JAČA KOSTI
Redovnom konzumacijom poboljšava se zdravlje kostiju i sprečava razvoj bolesti koje su povezane sa završetkom menopauze kod žena. Zbog magnezijuma održava i zdravlje mišića.

2. SNIŽAVA LOŠ HOLESTEROL
Istraživanja otkrivaju da mineralna voda utiče na regulaciju holesterola zbog toga što sadrži magnezijum i kalijum.

3. DOBRA ZA PROBAVU
Posebno nakon teškog obroka i prejedanja mineralna voda pomaže tako što povećava lučenje amilaze iz gušterače u probavni trakt zbog sulfata.

4. ČUVA KOŽU
Mineralna voda je bogata mineralima, što će doprineti održavanju zdravlja i lepote kože. Hrani kožu i briše bore.

5. REUMATIZAM POD KONTROLOM
Mineralna voda smanjuje intenzitet upalnih procesa povezanih s reumatskim bolestima.

6. ČUVA BUBREGE
Elektroliti, kalijum i natrijum sprečavaju dehidraciju i omogućavaju apsorpciju vode. Istraživanja su pokazala da sprečavaju nastanak kamena u bubregu.

7. NADOKNAĐUJE TEČNOST
Elektroliti u telesnim tečnostima regulišu rad srca i mišića. Mineralna voda, koja se smatra zdravim odabirom, nadoknađuje gubitak vode i elektrolita koji se gube znojenjem.

8. SPREČAVA GRČENJE MIŠIĆA
Odlična je za nadoknadu tečnosti u organizmu, a poboljšaće učinak kod sportista jer će magnezijum kojii sadrži u sebi, sprečiti grčenje mišića.

9. BORAC PROTIV VISOKOG KRVNOG PRITISKA
Ona će dopineti boljoj kontroli krvnog pritiska jer je bogata magnezijumom. Istraživanja pokazuju da samo čaša mineralne vode dnevno pomaže da se normalizuje krvni pritisak.

10. GASI ŽELJU ZA SLATKIM
Mineralna voda povećava osetljivost insulina i doprinosi regulaciji šećera u krvi, a sve zbog magnezijuma koji sadrži.loading...