CENTRALNO GREJANJE UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Opasne bolesti koje nastaju zbog prevelike toplote u stanu

Centralno grejanje i visoke temperature u zatvorenom prostoru tokom zime mogu ozbiljno da ugroze zdravlje čoveka!

Radijator
Pixabay.com

Istraživanja pokazuju da se veliki broj prehlada javlja kada počne grejna sezona, kako zbog hladnoće, tako i zbog visoke temperature u zatvorenom prostoru, piše Lepa & srećna.

Istraživanja pokazuju da se jače prehlade javljaju kod ljudi koji imaju centralno grejanje. Dokazano je da centralno grejanje najlakše stvara opasnu crnu buđ koja može da bude uzrok za pojavu astme i šteti asmatičarima. Lekari ističu da previše toplote u prostoru pogoduje infekcijama respiratornih organa i loše deluje na bolno i upaljeno grlo.

Dok smo izloženi visokoj temperaturi u zatvorenom prostoru, sluzokoža nosa se suši i nedovoljno se provetravaju šupljine sinusa. To pojačava zapušenost nosa, glavobolju, neprijatan osećaj u predelu sinusa, pa čak i krvarenje iz nosa. Stručnjaci ističu da visoka temperatura u sobi u kojoj spavate može da poremeti čitav bioritam organizma. Savetuje se da je najbolje po zdravlje da održavate sobnu temperaturu na oko 18 stepeni.

Kako da odzračite radijator

Ukoliko ste sigurni da topla voda dolazi do radijatora, a on i dalje ostaje hladan, verovatno je da treba da ispustite višak vazduha iz njega. Za taj postupak često se koristi izraz “odzračivanje radijatora”.

Da bi topla i hladna voda u radijatoru imale normalan tok, u radijatoru ne sme biti vazduha.

Novi sistemi i modeli radijatora na sebi već imaju dodatak koji se koristi za odrzračivanje i on je ugrađen u ventilu (regulatoru) gde podešavate nivo toplote radijatora.

Postupak za odzračivanje radijatora nije komplikovan. Okrenite ventil za regulaciju na poziciju za odzračivanje (najčešće je označeno kao pahuljica snega) i nalazi se na desnoj strani radijatora. Praktično, kao da hoćete da zatvorite dovod tople vode, zaokrenite regulator skroz udesno.

Sada na levoj strani radijatora, ispod ventila za ispustanje vazduha, podmetnite najpre posudu za vodu. Odvrnite polako plastični ili mesingani ventil za ispustanje vazduha (sa leve strane radijatora) i najpre će početi da izlazi vazduh, a potom vazduh pomešan vodom i na kraju voda iz radijatora. Kada krene ujednačen mlaz vode na ventilu, zatvorite ventil. Ovime je postupak odzračivanja odnosno ispustanja vazduha iz radijatora završen. Ne treba da vas zbuni neprijatan miris vode koja je i zamućena, jer je to uzapravo ustajala voda koja se godinama greje i prolazi kroz  bakarne i čelične cevi kao i aluminijumske delove radijatora.

U zavisnosti od toga kakvi su ventili, a ako ne postoji specijalan plastični dodatak za odvrtanje, radijatore možete odzračiti ključem, odvijačem ili kleštima ili ručno ako postoji specijalan plastični dodatak za odvrtanje.

Novi ventili sa odzračivačima imaju na svom kraju jednu iglu (klip) kojim se reguliše toplota. Kada igla bude potpuno pritisnuta, ova pozicija je u stvari za “odzračivanje”. Ukoliko ova igla “zapekne”, onda ni odzračivanje neće biti moguće – igla treba da se horizontalno pomera napred-nazad. Da biste to pomogli, razradite je.

Najpre skinite plastičnu kapu sa ventila odvrtajući metalnu navrtku koja ga drži. Dođite do iglice i naprskajte je recimo WD-40 sprejom. Posle par minuta laganim kuckanjem po njoj horizontalno, laganim čekićem ili kleštima, razradite iglu. Ona mora nesmetano raditi napred – nazad na pritisak. Ne sme ići lako već kada pokušate da je pritiskate ići će malo teže ali se i vraćati u prvobitan položaj.