Ceo život POGREŠNO SPREMATE PIRINAČ! Niste ni svesni da pravite OGROMNU GREŠKU opasnu po zdravlje

pirinač
pixabay.com

Milioni kuvara širom sveta ugrožavaju svoje zdravlje spremanjem pirinča na pogrešan način. Stavljanje više vode u posudu za kuvanje, ili čak natapanje preko noći, najbolji je način da se iz pirinča isteraju tragovi otrova arsena, tvrde stručnjaci.

 

Nove granice koje je postavila Evropska unija, navelo je stručnjake da dugo raspravljaju o tome koliki je nivo arsena bezbedan. Inače, Arsen spada u mikroelemente i svrstava se u kategoriju najjačih otrova, naročito njegov neorganski deo. Posebno preti iz vode, povrća tretiranim pesticidima, sredstvima za čišćenje, bojama i lakovima.

Kako da pravilno spremite pirinač?

 

– Ostavite ga u vodi preko noći

– Sledećeg dana ga dobro isperite, dok voda ne bude kristalno čista

–  Stavite pirinač u posudu za spremanje, zatim iz pet delova nalijte vodu, tako da bude cela posuda puna. 

– Dodajte malo soli i dobro sve mešajte na najjačoj temperaturi. 

– Kada voda provri, smanjite temperaturu, preklopite posudu i kuvajte još 10 minuta, bez da sklanjate poklopac.

Hronično izlaganje toksinima povezuje se sa raznim zdravstvenim problemima, uključujući bolesti u razvoju, kao što su bolesti srca, dijabetesa i raka.

Eksperimenti su pokazali da način na koji se sprema pirinač predstavlja ključ za smanjenje toksičnih, ali i prirodnih hemikalija.

Profesor Endi Meharg, koji radi na Univerzitetu u Belfastu u Severnoj Irskoj, testirao je tri načina kuvanja pirinča u Bi-Bi-Sijevoj emisiji “Veruj mi, ja sam doktor”.

Prvi način spremanja: Podelio je vodu u dva dela. Počeo je da sprema pirinač sa određenom količinom vode, a zatim je dodao ostatak. Voda je potpuno isparila, što nije bilo dovoljno da se pirinač oslobodi otrova.

Drugi način: Tokom spremanja pirinča vodu je dodavao čak pet puta. Tada je višak vode učinio da se količina arsena prepolovi.

Treći način: Pirinač koji je bio natopljen vodom, ostao je u posudi tokom noći. To je učinilo da se nivo arsena smanji za 80%.loading...