ČESTITAMO, TRUDNI STE: Pročitajte kakva IZNENAĐENJA čekaju vaš organizam!

Trudnoća
Pixabay.com

Bebe su predivna stvorenja i ne kaže se džabe za trudnoću da je "blagosloveno stanje". Međutim, ovaj period života naziva se i "drugim stanjem" i to zato što se tokom nošenja trudnoće dešavaju neke vrlo neverovatne stvari.

 

O tome šta sve buduće majke mogu da dožive tokom trudnoće i šta se sve dešava u i sa njihovim organizmom govori prof. dr Meri Džejn Minkin sa medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl.

Predstavljamo vam stvari za koje verovatno niste znali da se dešavaju budućim mamama!

1) Vaše dete živi u mokraći. Nekoliko sedmica po začeću zajedno sa vašim telesnim tečnostima formira se i amniotska tečnost. Međutim, oko 11. nedelje trudnoće, bebini bubrezi se formiraju i počinju da proizvode urin koji pravi neku vrstu jastuka i tako štiti bebu. U nekoj 20. nedelji trudnoće amniotska tečnost je skoro u potpunosti – mokraća. Dakle, vaša beba leži u svojoj mokraći i udiše je.

2) Moguće je da će vam vagina poplaveti. Ali ne brinite, reč je o proširenim venama usled pojačane cirkulacije tokom trudnoće.

3) Cirkulacija vam je jača čak 50 odsto! Tokom trudnoće dešava se pojačan protok krvi u materici jer vaše dete “pije krv”. Mnogo krvi koja cirkuliše vašim organizmom snabdeva bebu.

4) Genetski materijal vaše bebe nalazi se u vašem krvnom sistemu. Ne ostaje on tu zauvek. Ali baš zbog toga je ponekad teško odrediti pol bebe. Mama ima dva X hromozoma, baš kao i ćerka, pa je lakše pronaći DNK muške bebe sa Y hromozomom.

5) Bićete gladni, ali to ne znači da treba da jedete za dvoje. Tokom trudnoće je normalno da ste gladniji nego inače ali to ne znači da treba da se “prežderavate”. Zapravo, tokom održavanja trudnoće treba da unosite svega 300 dodatnih kalorija u odnosu na uobičajene obroke.

6) Porašće vam stopala. Ponekad se vrate na staru dimenziju, ali često ostanu velika.

7) Kukovi će vam se olabaviti. Baš zato se mnoge trudnice gegaju, jer dolazi do pubične simfize, kada se srednja kost koja se nalai tačno iznad vagine blago razdvoji. Neke žene to boli, neke čak moraju i da nose korset kako bi olakšale sebi hodanje.

8) Lakše ćete da pocrnite. Pigmentacija kože je ubrzana i pojačana tokom trudnoće, pa je zato još bitnije da koristite sredstva za sunčanje.

9) Znojićete se, previše. Usled pojačanog rada hormona i pojačane cirkulacije, telesna temperatura može biti povišena, a znojićete se više nego ikada.

10) Kosa će vam brže rasti. Zbog povišenog nivoa estrogena kosa će vam više i brže rasti tokom trudnoće. Međutim, nemojte se plašiti kada u periodu nakon porođaja ona počne da opada, reč je najčešće samo o padu, tj. stabilizaciji nivoa ovog hormona.

11) Grudi će vas boleti, oticaće i možda čak i cureti. Ženske grudi često tokom trudnoće (3. ili 4. mesec) luče bistru tečnost zvanu kolostrum ili prvo mleko.

12) Promeniće vam se glas. Primetićete da drugačije govorite ili pevate jer vam beba pomera dijafragmu. Samim tim smanjuje se kapacitet pluća i otežano vam je disanje.

13) Pojaviće vam se tamna vertikalna linija na stomaku i potamneće vam bradavice. Ovo je uobičajena pojava kod mnogih žena (logično, najviše kod svetloputih trudnica), a reč je o radu hormona tokom trudnoće. Braonkasta “linea nigra” je najčešće široka jedan centimetar.

14) Svrbeće vas stomak. Koža se širi i normalno je da vas svrbi. Zato se preporučuje da više nego ikada koristite mleka za tela koja će vam pomoći da prebrodite tu promenu.

15) Moguće je da ćete krvariti tokom trudnoće. Žene mogu da krvare u drugom stanju, ali tehnički to nije menstruacija. Ipak, u slučaju bilo kakvog krvarenja obavezno posetite lekara koji vam održava trudnoću.