ČESTO VAS BOLI GLAVA? Finski naučnici su otkrili uzrok i imaju EFIKASAN LEK!

Mamurluk
andronicusmax via Foter.com / CC BY

Najnovije istraživanje finskih naučnika je pokazalo da manjak vitamina D u organizmu muškarca, dovodi do stvaranja hronične glavobolje i migrene.

 

Poznato je da je vitamin D važan za izgradnju kostiju te da ima puno dobrog učinka po zdravlje. Brojne studije su pokazale da nas ovaj moćni steroidni hormon štiti od bolesti moderne civilizacije, poput raka, srčanog udara, dijabetesa, depresije, demencije, iritabilnog kolona, multiple skleroze…

Istraživanje naučnika sa jednog finskog univerziteta o faktorima rizika za razvoj koronarnih bolesti, tokom kojeg je praćeno stanje 2600 muškaraca u dobi od 42 do 60 godina, pokazalo je da je 68 posto ispitanika imalo manje od 50 nmol/L D vitamina u krvi što se uopšteno smatra donjim pragom. Normalne referentne vrednosti za muškarce i žene su od 50 do 200 nmol/L.

 
Postoji nekoliko oblika vitamina D, a laboratorijskim testom određuju se D3 i D2 hidroksi forma (25-OH), koja predstavlja bazalni status vitamina D kod ispitanika.

Naučnici su od ispitanika tražili i da im odgovore koliko često imaju glavobolju. Ustanovili su da je kod muškaraca sa najnižom stopom vitamina D u organizmu rizik od glavobolje i migrene bio dvostruko veći.

Ustanovljeno je i da su od kronične glavobolje ispitanici češće patili u zimskom razdoblju, kada je nivo vitamina D u njihovom organizmu bio smanjen zbog ređeg izlaganja ultraljubičastim zracima.

U Finskoj i zemljama severne Europe veliki broj stanovnika pati od manjka vitamina D pa im doktori i nutricionisti preporučuju konzumiranje hrane bogate tim vitaminom – masne ribe: lososa, tune, skuše, pastrve, sardine te mlijeka, narančina soka, žutanjaka, jetrica i margarina.

Rezultati istraživanja objavljeni su na internet stranicama časopisa Scientific Reports.