Četiri POGREŠNE STVARI koje svi radimo da se zaštitimo od bakterija

Kijanje
Freedigitalphotos.net/stockimages

Svi mi imamo svoje neprijatne, male rituale da se zaštitimo od bakterija i bolesti. Iako mislimo da će ono što radimo uspeti da nas zaštititi, istina je da ovo uopšte ne funkcioniše.

 

Većina ljudi misli da je daska wc-šolje mesto koje sadrži najviše bakterija. Mnoga istraživanja su pokazala da je ovo opšte mišljenje pogrešno. Vaša truleks krpa iz kuhinje sadrži mnogo više bakterija nego daska wc-šolje, verujte nam.

Vi zadržite dah kada neko kija

Ako ne možete da zadržite dah duže vreme, to vam neće pomoći. Mislite da možete izbeći bakterije ako držite dah za trenutak i krenete od te osobe u roku od nekoliko sekundi. Kada neko kija, bakterije se šire vrlo brzo.

Ako ste u obavezi da popijete po čašicu sa nekim, vi ćete je obrisati pre uzimanja

Iako ćete se osloboditi od najvećeg sekreta, bakterije će ostati. Ako želite da izbegnete da pijete iz iste čaše, samo recite da ste prehlađeni.

Koristite domaće lekove? Ove bi trebalo da IZBEGAVATE PO SVAKU CENU

Koristite rukavice na bankomatu

Za početak, bakterije će se naći na vašim rukavicama. Ali, jednom kada skinete rukavice i dodirnete ih, bakterije ćete preneti na kožu. Ako ne možete da prestanete da koristite rukavice dok dodiruje bankomat, proverite da li ostavljate rukavice na suvom mestu nakon što ih koriste da bi se izbeglo prebacivanje bakterija svuda.

Pokrivate wc-dasku toalet papirom

Niko ne želi da sedne na WC šolju koju je koristio Bog zna ko. S druge strane, dr Tierno objašnjava da to što sedite na WC šolji neće povećati rizik od dobijanja infekcije, jer bakterije ne mogu da prežive na hladnim površinama. Bezbedniji način da sprečite hvatanje bakterije je da ne dirate oči, nos i usta posle upotrebe toaleta i da operete ruke temeljno.

Kada sledeći put pokušavate da se “uspešno” zaštite od bakterija setite se ovih korisnih saveta.