ČETKICA ZA ZUBE JE LEGLO BAKTERIJA: Stomatolog savetuje kako da je pravilno dezinfikujete

Četkica za zube dom je više od 100 miliona različitih bakterija, kako je pokazalo istraživanje univerziteta u Mančesteru.

Cetkica za zube
Pixabay.com

Već svako zna da je pranje zuba osnovna higijenska potreba, ali retko ko zna da naša četkica za zube treba da se redovno čisti i to na određen način. Jedan zubar, Suhail Mohiuddin, pokazao je kako to jednostavno da uradite, ali i koliko se nečistoće nalazi na samoj četkici.

Podelio je video na TikTok u kojem je objasnio da proces pranja četkice pod hladnom vodom nakon pranja zuba nije dovoljan kako bi se očistile sve bakterije. To je zato što je četkica dom više od 100 miliona različitih bakterija, kako je pokazalo istraživanje univerziteta u Mančesteru.

Naime, Suhail tvrdi kako je najbolje da četkicu prvo očistite sapunom i toplom vodom, uzimajući u obzir da se sapun mora temeljno isprati sa četkice, a zatim dezinfikovati tako što ćete četkicu jednom nedeljno preko noći ostaviti u antibakterijskoj tečnosti za ispiranje usta ili u smesi od dve kaščice sode bikarbone i 235 mililitara vode.

@dr.m_Did you know your toothbrush harbors a ton of germs!! This is how to clean it and keep you healthy! #healthtips #dentist #coronavirus

♬ Like That – Doja Cat