Pored velikog sadržaja biljnih vlakana, kukuruz je i sjajan diuretik, ubrzava metabolizam i snižava holesterol. Dobar je i kod oboljenja želuca, jer ublažava simptome gastritisa i čira, a znatno smanjuje i gorušicu. 

Bogatstvo kompleksom vitamina B ima efekat snižavanja nivoa homocistina u krvi, koji oštećuju krvne sudove, pa redovno konzumiranje kukuruza smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Studije pokazuju da sprečava anemiju, oslobađa od bolova u mišićima, ublažava depresiju, poboljšava koncentraciju, jača nervni sistem…

Za razliku od većine namirnica koje termičkom obradom gube dio zdravih sastojaka, kuvanjem ili pečenjem kukuruza neznatno se uništava samo vitamin C, ali se istovremeno oslobađaju molekuli sa antioksidativnim dejstvom, što povećava njegove moći.

Zašto sa kukuruzom treba da pojedete i svilu:

  • Sprečava nastanak kamena u bubrezima
  • Deluje kao prirodan diuretik i podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma
  • Snižava nivo šećera i holesterola u krvi
  • Obiluje kalijumom, koji podstiče zgrušavanje krvi

Ako ne možete da jedete kukuruznu svilu zajedno sa kukuruzom, konzumirajte je na sledeći način – odvojite je od kukuruza i prokuvajte u malo vode. Procedite, pa kad se ohladi, popijte kao čaj.

Napomena: Čaj od kukuruzne svile ne preporučuje se trudnicama, jer može da dođe do preranih kontrakcija.