ČINI VAM SE DA SE NENORMALNO ZNOJITE? Evo šta to može da znači i KOLIKO JE OPASNO!

znojenje
pixabay

Ukoliko vas često obliva znoj, bez obzira kolika je temperatura napolju, ne bi bilo loše da posetite lekara.

Telo će uvek pokušati da vam pošalje signal kada sa vama nešto nije uredu. To će činiti na različite načine… Pojaviće vam se osip, opadaće vam kosa, biće vam krti nokti… Prekomereno znojenje je takođe signal da nije sve u najboljem redu. Ukoliko se često znojite, moguće je da vam se događa ovo:

Preti vam toplotni udar

Ukoliko je napolju toplo, a vi tokom šetnje osetite da se ne znojite i da vam se vrti, postoji mogućnost da ćete doživeti toplotni udar. To što ste doživeli zove se anhidroza, stanje u kojem vaše telo ne može normalno da se znoji i na taj način ohladi. Ukoliko u tom trenutku odmah ne hidrirate svoje telo vodom, toplotni udar vam ne gine.

Pod stresom ste

Po mirisu znoja lako možete da prepoznate jeste li pod stresom. Kada nam je vruće, aktiviraju se žlezde koje proizvode znoj koji se uglavnom sastoji od vode i soli i nema izražen miris. Kada smo pod stresom, znoj proizvode apokrine žlezde koje se nalaze samo na određenim delovima tela poput pazuha. Taj znoj sastoji se od masnoća i proteina koji se mešaju s bakterijama na našoj koži i tako stvaraju neugodan miris.

Pao vam je šećer u krvi

Pojačano znojenje jedan je od simptoma naglog pada šećera u krvi. Ovaj problem lako ćete rešiti konzumacijom čokolade ili bilo kakvog slatkiša koji vam se nađe pri ruci.

Trudni ste ili ulazite u menopauzu

Ako postoji mogućnost da ste trudni ili pred menopauzom, onda obratite pažnju na znojenje. Svi procesi u telu koji utiču na endokrini sistem mogu da izazovu pojačano znojenje. Upravo se to događa većini žena koje ulaze u menopauzu i bore se s valunzima. Slična stvar događa se i na početku trudnoće. Tada hormoni uzrokuju promenu u ‘termostatu’ mozga zbog kojih vrućinu možete osećati čak i u dobro klimatizovanim prostorijama i pojačano se znojiti.

Imate hiperdriozu

Ako ne možete da nađete uzrok svog pojačanog znojenja, posetite doktora jer je moguće da imate hiperdriozu. To je stanje prekomernog i nekontroliranog znojenja koje prelazi potrebe normalne termoregulacije tela. Ljudi koji imaju hiperdriozu znoje se u trenucima kada ne bi trebalo, npr. kada sede potpuno mirno u hladnoj prostoriji. Njihovo znojenje dolazi do tog nivoa da im se znoj cedi sa dlanova.