ČISTE ARTERIJE I SMANJUJU PRITISAK: Ako imate problema sa srcem, ovo su namirnice koje morate da unosite

Ateroskleroza, odnosno začepljenje arterija, jedna je od najčešćih bolesti u današnje vreme.

zdrava hrana
pixabay.com

Uzrok blokiranih arterija može biti krvni ugrušak ili plak koji se formira i gomilava kao rezultat visokog nivoa holesterola u krvi, što dovodi do ogromnog pritiska u krvi.

Ovaj zdravstveni problem možete smanjiti odgovarajućom ishranom.

Ovas

Žitarice su odlična namirnica za davanje energije telu i osećaja sitosti, a velika zdravstvena prednost im je što čuvaju srce i smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi.

Holesterol se upija duboko u unutrašnji sloj krvnih sudova i tako s vremenom stvara plak – objašnjava dr. Florian Rader, kardiolog u Smidt Heart Institute u Los Anđelesu.

Grah

Jedna šoljica crnog graha sadrži tri puta više topljivih vlakana nego ovas.

Istraživanja su pokazala da ishrana bogata tom vrstom graha pomaže čuva elastičnost arterija isnižava krvni pritisak.  Osim toga, nivo antioksidansa koju sadrže crni i crveni grah je odličan u borbi sa upalnim procesima koji dovode do srčanih oboljenja.

Sočivo

Puno je proteina, vlakana, te je prava je riznica zdravlja. Sadrže kalcijum, magnezijum i kalijum, koji pomažu u snižavanju visokog krvnog pritiska, piše “Readers Digest”.

Riba
Pixabay.com

Riba

Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama, te čuva mozak, a istraživanja sz dokazala da svojim protivupalnim svojstvima utiče i na zdravlje srca.

Naime, upalni procesi u telu povezani su s velikim brojem hroničnih bolesti i stanja, uključujući stvaranje plaka.

Zato naučnici smatraju da bi smanjenjem upalnih procesa mogli da smanje i brzinu nastajanja plaka na arterijama, tako što ćemo konzumirati masne riblje vrste poput lososa i skuše, najmanje dvaput nedeljno.

Avokado

Poznato je koliko masnoće uništavaju zdravlje, ali naučnici tvrde da mono i polinezasićene masne kiseline, kakvih ima u ovom voću, čuvaju srce jer snižavaju loš LDL holesterol, a podižu nivo dobrog HDL holesterola.

Pistaći

Odlični su za čišćenje arterija jer sadrže biljne sterole, materije koje se nalaze u proizvodima za snižavanje holesterola. Osim toga, pomažu u blokiranju apsorbcije holesterola, tvrdi nustricionista Karen Ansel.

Kurkuma

Čuveni indijski začin  sadrži kurkumin, antioksidans koji pomaže kod taloženja masti i začepljenja arterija.

Brokoli
Pixabay.com

Brokoli

Poznato je da je ovo povrće odlično u borbi protiv kancerogenih bolesti,ali naučnici su listi korisnih svojstava dodali i mogućnost da brokoli pomaže u čuva zdravlje srca.

Spoj sulforafan ojačava prirodnu sposobnost tela u borbi protiv arterijskih začepljenja aktivirajući proteine. Brokoli sadrži vlakna, te ima protivupalni efekat na organizam.

Špargle

Stabljika špargle je bogata kvercetinom, fitonutrijentom koji sprečava gomilanje plaka na arterijama.