Osim što se sa letovanja vraćamo odmorniji, relaksiraniji i preplanuli, trebalo bi pre odlaska na more da znamo i sve njegove prednosti, ali i blagodeti morske vode i da ih na pravi način iskoristimo.

S obzirom da more ima istu pH kao zdrava krv, ono u tragovima sadrži sve bitne minerale i elemente, kvalitetno je i besplatan je izvor mineralnih hranljivih materija. 

Svakodnevnim boravkom na moru telo dobija retke elemente koji nedostaju u svakodnevnoj savremenoj ishrani. Sveža morska voda podstiče razmenu minerala i toksina između tela i vode. 

Sitne čestice soli u vazduhu putuju do najdubljih predela plućnih alveola. Oligoelementi i minerali poput magnezijuma, mangana i kobalta prodiru u organizam iz mora i jačaju prirodni imunitet. 

Svakodnevno ronjenje drugi je dobar način da telo dobije “slanu” detoksikacijsku hidroterapiju. Morska voda sadrži sve lekovite minerale, pa se koža detoksira i obnavlja.

More ima i veliko elektromagnetsko energetsko polje koje se prirodno puni i uravnotežuje ljudski energetski sklop. To značajno doprinosi procesu obnove i ubrzava čišćenje celog ljudskog organizma. Vazduh je napunjen negativnim jonima, koji takođe pomažu detoksikaciji krvi i tkiva i olakšavaju brzo uklanjanje otpada. Koliko je zdrava morska so govori podatak da je svako od nas bar jednom u životu koristio sprej za nos sa morskim rastvorom za vlaženje isušene sluznice.

Morska voda pomaže u lečenju bolova u leđima, kod išijasa, sportskih povreda, problema sa cirkulacijom krvi, psorijaze, svih stanja povezanih sa modernim načinom života poput nervne napetosti i stresa. Pomaže u lečenju srčanih bolesti, uklanjanja nečistoće sa kože, čisti ten i vraća vlažnost suvoj koži. Takođe, talasi i struje u moru masiraju celo telo i pomažu u zatezanju tela i uklanjanju celulita. 

Jedan od najvažnijih elemenata iz mora je jod jer je ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju dva važna hormona štitne žlezde, koja lekari u šali često nazivaju “bičevima organizma”. Oni su bitni jer upravljaju potrošnjom energije u telu. 

Nedostatak joda može brzo da dovede do hroničnog umora, ali i do povećane sklonosti infekcijama, mišićne slabosti, povećanog osećaja hladnoće, usporenih refleksa, pa sve do ozbiljnijih oboljenja.loading...