Čitav svet traži LEK ZA KORONU! Za to vreme od ovih bolesti moglo bi da umre PREKO MILION LJUDI

Dok zdravstvene službe širom sveta svoje resurse i dalje usmeravaju na okončanje pandemije koronavirusa, oni prete da će izgubiti decenije teško osvojenog napretka u odgovoru na HIV, TB i mnoge druge bolesti.

Pixabay

To je objavljeno prema novom izveštaju Međunarodnog AIDS društva. Tokom 23. međunarodne konferencije o AIDS-u zvaničnici će isticati uticaj koji je pandemija imala na programe kontrole HIV-a i drugih bolesti širom sveta.

“Napori u potrazi leka za koronavirus poremetili su programe prevencije i lečenja HIV-a”, rekao je dr Anton Pozniak, predsednik Međunarodnog društva za borbu protiv AIDS-a.

Različita istraživanja pokazala su da je to tačno, uključujući i jednu koju je u junu objavio Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, međunarodne nevladine organizacije. Čak 85 odsto pacijenata je prijavilo prekide terapije u njihovim HIV službama, a 78 odsto na tuberkulozu i malariju. Skoro 20 odsto prijavilo je ozbiljne poremećaje za sve tri bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija i Imperial College London predviđali su da bi takvi poremećaji mogli da dovedu do preko milion dodatnih smrti tokom ove tri bolesti.

Na primer, procenili su da šestomesečni prekid usluga u subsaharskoj Africi može dovesti do dodatnih 500.000 smrti od bolesti povezanih sa AIDS-om. To je verovatno 470.000 smrtnih slučajeva koji bi se dogodili, na osnovu broja registrovanih iz 2018. godine.

“Postoji rizik da će teško zarađeni na AIDS biti žrtvovani u borbi protiv Kovid-19”, izjavila je izvršna direktorka UNAIDS-a Vini Bianima u maju te dodala da pravo na zdravlje znači da se ni “protiv jedne bolesti ne može boriti na štetu druge”.

Mnogi stručnjaci na terenu veruju da je borba protiv kovid-19 uradila upravo to.

”Ne testiraju ništa osim kovid-19, što utiče ne samo na HIV, već i na tuberkulozu, malariju i većinu drugih bolesti, uključujući i one koje se mogu sprečiti vakcinom”, navela je.loading...