ČOVEK GA KORISTI VEKOVIMA: Zaboravljeno voće leči i najopasnije bolesti

Beli i crni dud su nepravedno zapostavljeni, a mogu da leče mnoge bolesti. Njihova lekovita svojstva su dokazana više puta, a u narodnoj medicini su poznata još od davnina.

Pixabay

Bobice i crnog i belog duda su veoma zdrave i pomažu kod mnogih teških bolesti, među kojima su i dijabetes, srčane bolesti pa čak i tumori.

Evo za šta je sve dobar beli dud:

Plodovi belog duda koriste se kod lečenja anemije, dijabetesa, opšte slabosti i slabokrvnosti, a pogoduju i u lečenju opstipacije i probavnih smetnji. Plodovi deluju antikancerogeno te imaju protuupalno delovanje na ljudski organizam.

Otkriveno je da sadrži polifenolne komponente (flavonoide i antocijane) koji su važni antioksidansi i prema tome utiču pozitivno na opšte zdravlje organizma.

Beli dud sadrži organske kiseline, obilje vitamina C, karotin, pektin, vlakna, invertovane šećere, smolu. Ovi aktivni sastojci pomažu kod upala krajnika, kašlja, groznice, dijareje, glavobolje i raznih upala.