CREVA ĆE VAM BITI ZAHVALANA: Sedam sjajnih namirnica za bolju probavu

Poslednjih godina ovo je postao jedan od najčešćih zdravstvenih problema, međutim ove namirnice mogu da poboljšaju rad creva.

Stomak
Ohmega1982/freedigitalphotos

Mnogi ljudi pogrešno tumače pojam zatvora, smatrajući da problem postoji čim stolica nije prisutna svaki dan.

Međutim, normalna dinamika pražnjenja crevnog sadržaja može da bude od 2-3 puta dnevno do 2-3 puta nedeljno, to zavisi od osobe do osobe.

Ipak, moderan tempo života učinio je zatvor jednim od najčešćih probavnih problema.
Iako nedostatak telesne aktivnosti, izloženost stresu, upotreba određenih lekova znatno doprinose problemu neredovnog pražnjenja creva, čini se da glavni uzrok takvog stanju leži u onome što jedemo, odnosno ne jedemo.

Naime, za redovnu stolicu svakodnevno je ishranom potrebno uneti
barem 25 g vlakana, a istraživanja nam pokazuju da tipična ishrana osigurava samo oko 15 g vlakana.

Ova hrana će pomoći u rešavanju problema:

Suve šljive

Suve šljive vekovima imaju reputaciju laksativa i to sasvim opravdano.

Ovi slatki plodovi, naime, sadrže za redovnu probavu 3 vrlo važna sastojka.

Da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 g suvih šljiva.

Lan

Jedna kašičica semenki lana osigurava gotovo 3 g topivih i netopivih vlakna zbog čega im se pripisuje laksativno delovanje.

Najbolji deo priče je taj da je lanene semenke vrlo lako uklopiti u svakodnevnu ishranu: dodajte ih ovsenoj kaši, testenini, salati ili omiljenom smutiju.

Ovsena kaša

Ona je idealna namirnica za redovnu stolicu budući da nudi dovoljne količine vlakana.

Pola šoljice ovsenih pahuljica pružit će oko 4 gr vlakana.

Kokice

Da li ste znali da kokice spadaju u integralne namirnice?

Ove omiljene grickalice mnogima predstavljaju vrlo lagan i zabavan način na koji možete da povećate unos vlakana u ishranu:

3 šoljice kokica u samo 90 kalorija osiguravaju preko 3 g vlakana.

Kako biste osetili maksimalnu koristi kokice pecite na što manje ulja i pazite koliko soli dodajete.

Sok Aloja vere

Tropska biljka Aloja vera već hiljadama godina ima važnu ulogu u narodnoj medicini.

Tako su je drevni Egipćani koristili za lečenje kožnih bolesti, a stanovnici grčkog i rimskog  su je upotrebljavali kao sredstvo protiv povreda, opekotina i infekcija.

Kako bi se omekšala stolica preporučuje se da se u toku 8-10 dana popije po pola čaše soka ujutru i uveče.

Jogurt

Među brojnim pozitivnim učincima probiotika odnosno tzv. “dobrih bakterija” na ljudsko zdravlje, istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji opstipacije i konstipacije.

Zbog toga je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim delom svakodnevne ishrane.

Mineralna voda s magnezijumom

Ukoliko vas muče probavne tegobe posegnite za vodom “s mehurićima”.

Naime, mehurići mogu da olakšaju simptome loše probave, čak i konstipacije (zatvora).