Crno čudo: Kupina lek za anemiju i krvni pritisak

Ova veoma aromatična voćka krije mnoga blagotvorna dejstva za vaš organizam.

Ukusna kupina nije zahtevna biljka, može dapodnese i niske temperature, a omiljena je zbog opojne arome, hranljivih i lekovitih sastojaka. Izuzetno je cenjena i iz tog razloga stručnjaci predviđaju da će ubuduće ovo biti jedna od traženijih voćki.

U lekovite svrhe, od plodova se najčešće pravi kupinovo vino, koje je izuzetno bogato vitaminima i mineralima, koje efikasno pomaže kod anemije jer podiže nivo gvožđa u krvi. Da bi se video pravi rezultat, tokom mesec dana treba svakodnevno piti 1dl vina, pola sata pre obroka. Osim krvne slike, reguliše i probleme sa varenjem, cirkulacijom, malaksalošću, kao i krvni pritisak, jača imunitet i apetit, poboljšava metabolizam. Zbog obilja gvožđa, kupina je posebno važna u ishrani trudnica, dojilja, dece u pubertetu i osoba u klimaksu.

Njeni listovi su prirodno i zdravo sredstvo protiv dijareje, od njih se pravi čaj koji pomaže kod krvarenja želuca, upale creva i hroničnog nadražaja slepog creva. Osim toga, čisti krv, ublažava i leči osip, lišajeve i druge promene na koži, a korisna je i za anemiju. A, lekari je preporučuju i kod paradentoze.