Crvena detelina: Umanjuje simptome menopauze i mesečnog ciklusa

Cvetovi crvene deteline izuzetno su blagotvorni za umanjivanje simptoma menopauze i PMS-a. Takođe se koristi i kao antikoagulans.

Crvena detelina pokazala se kao odličan izbor za žene koje imaju problema sa disbalansom hormona u periodu menopauze i predmenstrualnom periodu. Ova biljka se smatra jednim od najizdašnjih izvora izoflovana. Konkretno, sadrži ukupno četiri vrste izoflavona (formononetin, daidzein, genistein i biokanin). To su topive biljne materije koje imaju slično dejstvo kao estrogeni. A, estrogeni su ženski polni hormoni koji imaju vrlo aktivnu ulogu u organizmu svake žene, što znači tokom celog života.

Mnogi neprijatni simptomi koji pojedinačno ili zajedno mogu narušiti kvalitet života žena u periodu menopauze, javljaju se zbog pada nivoa estrogena. To može prouzrokovati: noćno znojenje, talase vrućine, glavobolju, nesanicu, razdražljivost, depresiju, osećaj odbačenosti, hroničan umor, a nakon dužeg vremena i osteoporozu. Savremena medicina u tom slučaju preporučuje dodatan unos ovih hormona. Samim tim što crvena detelina sadrži pomenute biljne materije koje u telu na određeni način oponašaju estrogen, sledi logičan zaključak. Ukoliko želimo da  nadomestimo, tj. podstaknemo uspostavljanje zdrave količine estrogena u organizmu prirodnim putem, u tome nam može pomoći crvena detelina. Pri tom, ne treba zanemariti činjenicu da menopauza sa sobom nosi i prirodan pad nivoa progesterona kojeg u ovoj biljci, nažalost nema. Osim za žene u srednjim godinama, ekstrat crvene deteline moze biti koristan i ženama koje pate od PMS-a jer se radi o simptomima vrlo sličnim menopauzi. Pored toga, ova biljka je „čistač” krvi i antikoagulans. Čaj od crvene deteline upotrebljava se u slučaju tromboze jer smanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Iz tog razloga ne sme da se koristi pred operacije i druge intervencije koje su praćene krvarenjem jer će umanjiti normalnu sposobnost zgrušavanja krvi, što naravno nije dobro. Sva lekovita svojstva ove biljke, pripisuju se njenim cvetovima.