ČUDA ČINI ZA VAŠ ORGANIZAM! Evo kako možete da sredite poremećaj rada štitne žlezde PUTEM JOGE

Poremećaj rada štitne žlezde ranije je važio za isključivo ženski problem. Statistički gledano trenutno 1 od 5 žena se tokom svog života susretne sa poremećajem rada štitne žlezde. Međutim, u današnje vreme i broj obolelih muškaraca je sve veći.

Pixabay

Genetika se smatra za jedan od glavnih uzroka kada je reč o poremećaju rada štitne žlezde. Pored genetike tu se ukazuje i na nepravilnost u ishrani, promene hormonskog statusa tokom trudnoće i menopauze. Međutim, nikako ne treba zaboraviti i na stres. Smatra se da je u zadnje dve decenije stres preuzeo primat u odnosu na genetiku kada je reč o glavnim uzrocima nastanka poremećaja rada štitne žlezde.

Najčešći simptomi koji mogu da ukažu na poremećaj rada štitne žlezde jesu: oticanje vrata (kod muškaraca u predelu Adamove jabučice), opadanje kose, ubrzan rad srca, nesanica, povišen krvni pritisak, subjektivni osećaj vrućine, podrhtavanje mišića, gubitak ili dobijanje na težini bez objašnjivih razloga, česte promene u raspoloženju.

Hipotireoza (premalo lučenje hormona) i hipertireoza (preterano lučenje hormona) predstavljaju najčešće oblike bolesti štitne žlezde.

S obzirom da nisam lekar ovde se moje pisanje iz ugla savremene medicine vezano za poremećaj rada štitne žlezde završava i počinje pisanje iz ugla joge. Pogotovo što bi vrlo brzo došli do priče o načinima izlečenja iz ugla savremene medicine, naravno korišćenjem odgovarajućih lekova. Neki od tih lekova se prepisuju i za čitav život kada je reč o poremećaju rada štitne žlezde. Ja sam uvek za to da ljudi prvo probaju na prirodan, alternativan način da se izbore sa svojom bolešću.

Vratimo se na trenutak na uzroke, tačnije na stres. Zbog čega je stres preuzeo vodeće mesto?

Problem sa kojim se danas većina vas susreće jeste brzina i način života. Savremeno društvo, način poslovanja, način komuniciranja, sve su to vrlo bitni faktori koji vas stavljaju u takozvanu šah mat poziciju, poziciju iz koje većina vas ne vidi izlaz. To su sve stres okidači.

Kada ste pod stresom zaboravljate na disanje. Stres utiče na vas tako da dišete vrlo plitko, koristeći takozvano “disanje vrhovima pluća”. Dišući na taj način velika količina ustajalog vazduha ostaje u vašem stomaku, pogotovo u donjem delu stomaka. Upravo taj ustajali vazduh unutar ljudskog tela utiče na razvoj raznoraznih oboljenja.

Rešenje problema nije samo da naučite da pravilno dišete. Pravilno disanje je samo deo slagalice, prvi korak jeste da pokušate u potpunosti da uklonite uzrok zbog koga stres nastaje. Razloga ima sigurno vrlo mnogo, ali bitno je da isti identifikujete, i da poradite na njegovom rešavanju. Naravno, kada savladate troslojno joga disanje biće vam mnogo lakše, bez obzira da li ste u potpunosti, delimično ili niste uopšte uklonili uzrok stresa.

Kada je reč o tehnikama disanja, pored troslojnog joga disanja možete da primenjujete i kapalabati disanje i uđaji disanje.

Iz ugla joge štitna žlezda se na energetskom nivou nalazi na poziciji Višuda čakre. Višuda čakra na osnovu joga učenja predstavlja petu čakru našeg energetskog tela. Za ovu čakru važi tvrdnja da predstavlja prvu božansku čakru. Kada se ova čakra nalazi u balansu sa drugim čakrama (iste veličine, iste čistoće, iste brzine), tada čovek stiče beskrajno saosećanje, mir i mudrost. Tada je čovek sposoban da i lepe i ružne stvari koje donosi život prihvati sa spokojem i dobrodušnošću.

Kada razmatramo joga položaje koji su odlični za stimulaciju rada štitne žlezde i za pravilno funkcionisanje čitavog endokrinog sistema svakako je jedan od najkorisnijih sveća. Pored toga što ovaj položaj utiče pozitivno na rad štitne žlezde, on takođe smiruje um, umanjuje depresiju i stres. Sveća utiče pozitivno i na uklanjanje nesanice, ublažava simptome menopauze.

U fizičkom pogledu je odličan za istezanje vrata i ramena. Slobodno možete da praktikujete sve moguće varijacije ovog položaja. Sve varijacije sveće su odlične za vaš endokrini sistem i za funkcionisanje štitne žlezde.

Pored sveće sledeći joga položaji su takođe odlični kako za funkcionisanje štitne žlezde, tako i za čitav endokrini sistem: stoj na glavi, most, kamila, plug, zec.

Osobe koje imaju problem sa funkcionisanjem štitne žlezde bi takođe trebalo da imaju na umu dobrobit joga nidre, to jest joga opuštanja. Ako već idete na joga praksu nikako ne propuštajte joga nidru na kraju časa. Ukoliko do sada niste već krenuli na jogu, pogotovo ako imate problem sa funkcionisanjem štitne žlezde razmislite dobro o tome da krenete na istu.

Namaste.

Autor : Uroš Martinovićloading...