Čudo prirode: Cikorija u borbi protiv dijabetesa, bolesti jetre i bubrega

Ova biljka lepih ljubičastih cvetova nekad se koristila kao zamena za kafu, međutim ona ima neverovatna dejstva na naš organizam i uspešna je u borbi protiv bolesti dijabetesa, jetre i bubrega.

Biljka koju su naše bake koristile da sprave napitak sličnog ukusa kao kafa, cikorija, veoma je zdrava i donosi mnogo blagodeti za naš organizam.
Ljudi nisu svesni koliko je ova biljka zdrava kao sveža, a još manje da može da pomogne dijabetičarima da snize nivo šećera u krvi.
Upotrebljivi delovi biljke. Za lek se koriste koren, cvetovi i listovi.

Čaj od cikorije je lek protiv bolesti jetre, žutice, slezinu, bubrega. Pospešuje izlučivanje mokraće. Sveži sok od listova, cvetova i korena pospešuje stvaranje i izlučivanje žuči, pročišćava krv, izbacuje suvišnu žuč. Leči hipohondriju i potištenost. Zbog inulina vrlo je korisna za dijabetičare. Deluje protiv ekcema, potkožnih čireva, protiv dečjih glista, suzbija temperaturu, otklanja otekline, pospešuje rast kose.
Način upotrebe. Sveži sok od listova, cvetova i korena pročišćava krv i izbacuje suvišnu žuč.Može se kuvati sa vinom ili sirćetom. Sok od cvetova kao oblog lek je za umorne oči. Čaj: 1 kašiku korena skuvati u 400ml vode, ostaviti da odstoji 1-2 sata, procediti, zasladiti i piti po pola čaše 3 puta na dan pola sata pre jela.

Oblog: 20g biljke na 0,5 litara vode. Koristi se i kao kupka.

Sok od cikorije: Svež sok uzima se više puta dnevno, i to svaki put po jedna puna kašičica.

 loading...